Camperreis naar IJsland

Geisers, vulkanen, gletsjers en ander natuurschoon: U kunt het allemaal van dichtbij bekijken! Ook bezoekt u drie dagen de Faeroër eilanden en bestaat zelfs de mogelijkheid om Groenland te bezoeken. Als u mee wilt met deze populaire reis dan is het verstandig om niet te lang te wachten met reserveren. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal kajuiten beschikbaar. IJsland is erg populair, wilt u letterlijk en figuurlijk de boot niet missen? Schrijf u dan direct in voor deze fantastische reis. Alle organisatorische zaken worden door ons georganiseerd, terwijl u niets anders hoeft te doen dan genieten van uw vakantie.

Zomer 2024

Routeoverzicht
Hirtshals-Tórshavn-Seyðisfjörður-Reykjahlid-Húsavik- Akureyi-Varmalid-Holmavik-Ísafjörður-Látrabjarg- Stykkishólmur-Arnastapi-Reykjavik-Thingvellir N.P. –Geysir-Hella-Vik-Skaftafell-Höfn-Egelstadir- Seyðisfjörður-Torshavn-Hirtshals.

De reis van A tot Z geregeld

Deze camperreis is inclusief

 • Uitgebreide welkomstborrel in Hirtshals (DK)
 • Begeleiding, hulp en ondersteuning bij autopech of ziekte 24/7
 • Updates per mail ter voorbereiding van uw reis
 • Overtocht inclusief kajuit (binnenhut)
 • Alle camping overnachtingen volgens programma
 • Douchemunten (indien van toepassing)
 • Walvisexcursie op Groenlandzee
 • Boottocht / Excursie naar Arctic Pole Circle
 • Entree walvismuseum
 • Entree Myvátn Nature Bath (alt. Blue Lagoon)
 • Citytour Reykjavik (hop on-hop off bus)
 • 4×4 Bussafari incl. entree warme bronnen van Landmannalaugar
 • Drie daags bezoek Faeröer eilanden incl. campinggelden
 • Zeer uitgebreid afscheidsdiner
 • Gezamenlijke barbecue
 • Uitgebreid en zeer gedetailleerd roadbook
 • Gelamineerde wegenkaart van IJsland
 • Route via de Westfjorden en langs o.a. Geysir, Dynjandi en de Latrabjarg

Tot in de puntjes

De reisomschrijving

Van Hirtshals tot Dalvik

Onze georganiseerde camperreis begint in de Deense havenstad Hirtshals. Hier ontmoet u de overige deelnemers en reisbegeleiding en kunt u tijdens de welkomstborrel nader kennis maken met uw mede reisgenoten. De volgende morgen rijden we met onze camper de boot op voor een twee daagse reis op zee. Hierbij doen wij ook de Faeröer eilanden aan, maar gaan hier pas op de terugweg met onze campers aan land. Tijdens de boottocht overnacht u in een mooie kajuit met eigen toilet en douche en aan boord zijn allerhande voorzieningen aanwezig om de overtocht zo aangenaam mogelijk te maken. Een bioscoop, diverse restaurants, koffiebars en natuurlijk de mogelijkheid om duty free inkopen te doen. ’s Ochtendsvroeg komen we aan in de IJslandse havenstad Seyðisfjörður en zullen wij direct koers zetten richting Reykjahlið. Uiteraard rijdt u ook deze reis met Camper Centrum Nederland aan de hand van een uitgebreid roadbook. U rijdt dus geheel zelfstandig en het is niet nodig om in colonne te rijden. In Reykjahlið slapen we nabij het indrukwekkende Myvatn meer, welke in 1974 is uitgeroepen tot Nationaal Natuurreservaat. Ook kunt u vanuit deze plaats de Selfoss en de nabij gelegen Dettifoss waterval bezichtigen. Deze waterval is met zijn 44 meter niet de hoogste, maar wel de krachtigste waterval van geheel Europa. Tijdens onze eerste rustdag van deze reis staat een gezamenlijk bezoek aan de warmwater bronnen van Myvatn op ’t program. Dit complex van geothermische baden is een mooier en minder toeristisch alternatief voor de Blue Lagoon in Reykjavik. Vanuit Reykjahlið rijdt u na deze rustdag via wegnummer 87 naar Husavik; deze leuke en gemoedelijke plaats met een mooi walvismuseum is een bezoek zeker de moeite waard. Hier zullen wij ook aan boord gaan van een kleine boot waarna wij op zoek gaan naar bultruggen en blauwvinnen. Het is een spectaculair gezicht om deze mastodonten van zó dichtbij te aanschouwen! De eindbestemming van deze dag is Akureyri. De botanische tuin hier is prachtig en ook de keurig aangelegde en onderhouden tuinen van de bewoners springen hier in het oog. Vanuit Akureyi leidt wegnummer 82 ons naar de plaats Dalvik.

De rit langs de kustlijn is spectaculair en de vogelliefhebbers onder u kunnen hier hun hart ophalen. Bij mooi weer en een rustige zee is Dalvik onze uitvalsbasis voor een expeditie naar de poolcirkel! Het vogeleilandje Grimsey, gelegen op de zogenaamde Arctic Pole Circle, telt slechts 79 inwoners en in de periode dat wij er zijn nestelen veel sternen en papegaaiduikers hier. Ideaal voor vogelliefhebbers en wandelaars, maar let op: het is een vermoeiende tocht! We slapen deze nacht op de camping in Dalvik.

Op de 8e dag van onze camperreis rijden wij van Varmahlið via de kustweg naar de vissersplaats Hvammstangi waarbij wij ´s avonds een gezamenlijke barbecue zullen houden. Vanaf hier voeren de kronkelwegen ons steeds noord-westelijker het schiereiland op. Veel noordelijker op IJsland kunnen wij niet komen! Helaas ontkomen wij er niet aan om enkele stukken van onze route over onverharde en slechte wegen te rijden. Maar dit ongemak wordt ruimschoots gecompenseerd door de prachtige natuur, het weidse uitzicht en de bijzondere locatie. Ook dit deel van IJsland zal u zeker imponeren. Via wegnummer 61 bereikt u hoofdstad van de IJslandse regio Westfjorden; Ísafjörður. Met een inwonersaantal van bijna 2800 is het de grootste stad van de Westfjorden. Vanaf hier is het niet ver meer naar de wereldberoemde Latrabjarg. De vogelliefhebbers onder u kijken al langer uit naar deze fantastische plek en dat is logisch. Want met 14 kilometer lengte en 440 meter hoogte is dit de grootste vogelklif van Europa. De kliffen worden bewoond door miljoenen vogels, waaronder papegaaiduikers, jan-van-genten, zeekoeten en alken. De Latrabjarg vormt ook gelijk het meest westelijke punt van Europa. Wij blijven hier een extra dag zodat u alle tijd heeft om dit fenomenale natuurgebied te ontdekken. Overigens is het restaurant van de camping van uitzonderlijke klasse!

Op onze weg richting het havenplaatsje Brjánslækur passeert u de prachtige bergwaterval Dynjandi. Met een totale hoogte van 100 meter een indrukwekkend schouwspel. Met een pontje steken we vervolgens een stuk af van de route. We varen in 2,5 uur tijd naar Stykkishólmur. Met een beetje geluk komen we precies aan tijdens de Danskir dagar, ofwel de Deense Dagen. Tijdens deze feestdagen worden de historische banden van het stadje met Denemarken gevierd. Het stadje heeft een prima campsite en een goede culinaire keuken. Zoals in veel plaatsen zijn ook hier diverse tankstations met mogelijkheid om gratis uw camper te wassen. Vanaf hier is het nog maar 173 kilometer tot Reykjavik.

Reykjavik bereiken wij via de plaats Arnarstapi. Onderweg heeft u voldoende tijd om zelfstandig een prachtige wandeling te maken door het Nationaal Park Snæfellsjökull. Neemt u wel een storm paraplu mee, want in IJsland kan het behoorlijk hard waaien en veel warmer dan een graad of 13 wordt het doorgaans ook niet. In het park ligt de 1446 meter hoge Snæfellsjökull vulkaan. Deze ligt er sinds de laatste uitbarsting in 1219 rustig bij en is bedekt met eeuwige sneeuw. We slapen op een eenvoudige camperplaats zonder douche, maar het uitzicht over de lagune is onvergetelijk.

Reykjavik is de meest westelijke hoofdstad van Europa en met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel is het ook ’s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad. Toen Ingólfur Arnarson, de ontdekker van IJsland in 877 de zuidkust van IJsland naderde, zag hij slechts stoom afkomstig van de warmwaterbronnen in de baai. De naam Reykjavik betekent dan ook letterlijk “baai van rook”. Dat deze plaats zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een moderne stad, blijkt wel uit het feit dat bijvoorbeeld de grote winkelstraat een verwarmde asfaltweg heeft zodat deze tijdens de winterdagen ook sneeuw- en ijsvrij blijft. In Reykjavik blijven we minimaal 3 nachten, zodat we overdag voldoende tijd hebben voor alle gezamenlijke activiteiten die op ons program staan. Zo ontdekken we per bus de binnenstad, kunt u op uw gemak zwemmen in het naast de camping gelegen verwarmde zwembad, of u gaat op bezoek bij de Blue Lagoon. Deze beroemde warmwaterbron is feitelijk afkomstig van de naastgelegen geothermische energiecentrale Svartsengi; ofwel zwarte weide, vanwege de lavavelden. Het mineraalrijke water van de centrale komt met 475 liter per seconde van een diepte van 1800 meter omhoog en heeft dan een temperatuur van ongeveer 90°C. Uiteindelijk heeft het heilzame water een temperatuur van ongeveer 39 graden. Heerlijk dus om een ontspannen dagje van te genieten! En die ontspanning heeft u waarschijnlijk ook nodig na de inspannende dag naar Nationaal Park Landmannalaugar. Dit park staat bekend om zijn bontgekleurde rhyolietbergen, waar u schitterende wandelingen kunt maken. Slechts 4×4 voertuigen kunnen deze plek bereiken. Daarom laten we de campers veilig achter op de campsite in Reykjavik en gaan wij per 4×4 bus hier naartoe.

Ons reisprogramma is goed gevuld. Dat blijkt ook weer als wij onze weg vervolgen naar het Nationaal Park Thingvellir, onderdeel van het UNESCO wereld erfgoed. Samen met Skaftafell en Snæfellsnes één van de drie Nationale Parken van IJsland. Thingvellir ligt in het hart van de mid-atlantische rug; een scheidingslijn vanaf de Noordpool tot aan Antarctica. Deze scheidingslijn van tektonische platen ligt voornamelijk onder water, maar als enige plaats ter wereld liggen in Thingvellir deze platen boven de grond. Jaarlijks schuiven deze platen ongeveer een centimeter uit elkaar waardoor diepe kloven gevuld met koud en helder water worden gevoed vanuit ondergrondse waterbronnen. Vanuit Reykjavik is het slechts een uurtje rijden hier naar toe. Niet alleen de actieve geysir Strokkur kunt u onderweg bewonderen, maar ook de prachtige waterval Gullfoss. Vanuit Hella is het een klein stukje rijden naar de zwarte stranden van Vik. Zegt de naam Eyjafjallajökull u nog iets? Waarschijnlijk wel, want het was de vulkaan die in 2010 uitbarstte en zorgde dat het vliegverkeer over de halve wereld werd platgelegd. Bij helder weer ziet u hem liggen als u richting Vik rijdt. Vík ligt aan een gitzwart strand met hoge zwarte basaltzuilen. Ook ziet u hier van dichtbij de bekende droevig kijkende papegaaiduikers. In Nationaal Park Skaftafell slapen wij op een eenvoudige camping aan de ingang van het park. Een prima uitvalsbasis om waterval Svartifoss te bezichtigen. Hij is omgeven door zwarte basaltkolommen, vandaar zijn naam: Zwarte waterval. Vanuit dit park is het een eenvoudige wandeling van een half uur naar de nabijgelegen gletsjers. Voor de fotografen onder ons is een fotostop bij de lagune Jökulsárlón een must! Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland en de unieke setting is werkelijk perfect voor het maken van de perfecte foto!

Zoals regelmatig deze reis kunt u ook in de nabijgelegen plaats Höfn genieten van een extra rustdag zodat u alle indrukken van de afgelopen dagen kan laten bezinken. Het laatste gedeelte van de reis ligt voor de boeg als we via Egilsstaðir naar de haven van Seyðisfjörður rijden. Hier begonnen we ruim drie weken geleden onze tocht en in dezelfde plaats eindigen wij ook. Toch is de reis zelf nog niet ten einde; op de terugweg richting Denemarken meert de boot aan in Tórshavn; de hoofdstad van de Faeröer archipel. Hier zullen we bijna drie volle dagen verblijven voordat we ons laatste traject ingaan richting het vasteland van Europa. Op de veerboot geniet u opnieuw van uw eigen kajuit zodat u in alle rust de indrukken van deze fantastische camperreis kunt verwerken. Reken er maar op dat u vele SD kaartjes zult volschieten met prachtige foto’s en u het indrukwekkende landschap van IJsland niet snel zult vergeten. ’s Ochtends om 09:30 uur plaatselijke tijd komt u aan in het Deense Hirtshals en eindigt deze bijzondere camperreis.

Reis met ons mee

Andere reizen van Campercentrum Nederland

Naast deze reis hebben wij nog een aantal hele mooie bestemmingen.