Camperreis naar Marokko

Al diverse jaren bieden wij deze populaire camperreis naar Marokko aan. Na vele succesvolle edities bieden wij deze avontuurlijke camperreis opnieuw aan. De grootste verandering ten opzichte van voorgaande edities is dat we nu in een veel rustiger rijtempo reizen. Maarliefst 21 dagen zijn uitgetrokken om de parels van dit land te ontdekken. Reis mee naar het land van de Koningssteden Meknes, Rabat en Marrakech.

Prijs
Reisdata nog niet bekend

Routeoverzicht
Tarifa – Meknes – Fes – Midelt – Merzouga – Boumalne Dades – Ouarzazate – Marrakech – Ouzoud – Rabat – Moulay Bousselham – Tarifa

De reis van A tot Z geregeld

Inclusief

 • Uitgebreide welkomstborrel in Tarifa (E)
 • Begeleiding, hulp en ondersteuning bij autopech of ziekte 24/7
 • Updates per mail ter voorbereiding van uw reis
 • Overtocht voor 2 personen en 1 VW California (open retourticket)
 • Stadsbezichtiging Fes per minibus en lokale gids
 • Woestijntocht met kamelen
 • Alle overnachtingen incl. 1 overnachting in bedoeïenentent
 • Bezoek aan traditionele Argan olie producent
 • Gezamenlijk Marokkaans diner in de woestijn
 • Gezamenlijk Marokkaans ontbijt
 • Gezamenlijke wandeltocht naar de watervallen van Ouzoud
 • Romantisch koetstochtje door het centrum van Marrakech
 • Boottocht met lokale vissers door vogel lagune
 • Gezamenlijk afscheidsdiner
 • Uitgebreid en zeer gedetailleerd roadbook
 • Gelamineerde wegenkaart van Marokko

Tot in de puntjes

De reisomschrijving

Ook deze reis begint weer in het zuid Spaanse Tarifa. Hier ontmoeten wij elkaar op een mooie campsite gelegen aan de kust. Tijdens een gezellige tapasborrel kunt u met de overige deelnemers kennismaken. U krijgt het roadbook en de wegenkaart overhandigd en gezamenlijk zullen wij alvast de inreisformulieren voor Marokko invullen. De overtocht van Tanger is de volgende ochtend vroeg. Vanaf onze campsite is het maar een klein stukje rijden naar de haven en is makkelijk te vinden. Er wordt door de rederij weliswaar gezegd dat de overtocht slechts 35 minuten duurt, maar in de praktijk duurt het al met al een uur. Niettemin, na dit uurtje staan we wel in Marokko. Sterker nog, we zijn in Afrika en een geheel andere wereld wacht op ons! Wij zullen hier in de haven alle formaliteiten voor u uitvoeren om het land met onze eigen camper te mogen bereizen terwijl u in de tussentijd kunt genieten van uw eerstemaar zeker niet de laatste- glaasje muntthee. Uiteraard met veel suiker, want dat hoort in de Arabische wereld nu eenmaal zo. Vanuit de haven van Tanger gaan we rechtstreeks naar Moulay Idriss. Nabij dit plaatsje, welke op steenworp afstand van Meknes ligt, kunt u ook de Romeinse nederzetting Volubilis bezichtigen. De volgende dag, we zitten dan inmiddels op de derde dag van onze reis, kunt u naar Meknes rijden en vanaf het grote centrale plein de monumentale stadspoort Bab el Mansour en de ingangspoorten van de 40 kilometer lange stadsmuur bekijken. De bezienswaardigheden liggen in Meknes gelukkig redelijk dicht bij elkaar en zijn goed in 1 dag te bezoeken. Op de vierde dag hebben we een rustdag.

Op de vijfde dag heeft u alle tijd om van Meknes naar Fes te rijden. Het is leuk om samen op te rijden, maar rijden in konvooi is echt niet nodig; iedere deelnemer is in staat om met behulp van het roadbook en een navigatie systeem de geadviseerde route zelfstandig te rijden en onderweg te genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft. Het is maar een stukje van 80 kilometer en u heeft   daardoor alle tijd en gelegenheid om deze dag via kleine binnendoor weggetjes naar Fes te rijden. De volgende dag maken we een gezamenlijke stadsbezichtiging door Fes, welke zal worden begeleid door een lokale gids. Mocht u onverhoopt geen Engels spreken dan kan uw reisbegeleider het voor u vertalen. Hij gaat immers mee met alle gezamenlijke excursies. Fes ontvangt minder toeristen dan Marrakech en voelt mede daarom nog erg authentiek aan. Samen met onze gids gaan wij de verborgen plekjes van deze stad verkennen. Een verblijf in de oude medina van Fes is een waar feest voor alle zintuigen. De sfeer in de straatjes, de kleuren en geuren van exotische specerijen en de eeuwenoude ambachten die hier nog worden uitgevoerd laten een onuitwisbare indruk achter. Uiteraard zien wij ook van dichtbij de traditionele manier van leer looien. We slapen 2 nachten op een rustige campsite buiten de stad.

Omdat de afstand van Fes naar Merzouga te groot is voor 1 dag, maken we een tussenstop in de plaats Midelt. We rijden dwars door het mooie golvende heuvellandschap van het Midden-Atlasgebergte, nog altijd het domein van rondtrekkende nomadenstammen. Hier vinden wij ook de oudste en best bewaarde cederbossen van Marokko. De oudste ceder, de Cèdre Gouraud -genoemd naar een Franse kolonelstaat in de buurt van het stadje Azrou. Met zijn 40 meter hoogte en 10 meter omvang is dit één van de oudste en grootste ceders ter wereld. In de dichtbeboste delen van de Midden-Atlas komen behalve everzwijnen ook veel Barbarijse makaken voor. De kans is dan ook groot dat u onderweg een apenkolonie tegenkomt. Ifrane is de populaire plaats om te skieën. Ja echt, het kan hier in Marokko. In het stadje Midelt, midden op de hoogvlakte, stoppen we voor een overnachting op een mooie campsite met zwembad. Omdat ze niet op elke campsite alcohol mogen verkopen is het verstandig om bij een van de grote Marjane supermarkten zelf inkopen te doen. Bier en wijn zijn hier vaak te krijgen en is van prima kwaliteit. Als we de volgende dag doorrijden naar Merzouga rijden we door de Franse vreemdelingenlegioen gebouwde tunnel “Légionaires” en dalen we af langs de spectaculaire palmboomgebieden. ’s Avonds laten we onze camper veilig achter op de campsite aan de rand van de woestijn. Voor het echte woestijngevoel maken we vanuit hier een tochtje per kameel. Sloffend op uw privékameel, dwars door de oranje duinenzee kunt u genieten van het weidse uitzicht en de stilte. We overnachten in gedeelde nomadententen, waarbij u natuurlijk ook kunt kiezen om na het eenvoudig nomaden diner onder de blote sterrenhemel te slapen. En in de woestijn zijn geen muggen! Als we de volgende ochtend terugkomen bij ons basiskamp heeft u de twee volgende dagen vrij om zelf dingen te ondernemen of om alle gemaakte indrukken tot dan toe te verwerken. Deze reis is immers vrij pittig van karakter en de omstandigheden kunnen soms zwaar zijn. Daarnaast zijn sanitaire voorzieningen van veel mindere kwaliteit dan u in Europa gewend bent. Het hoort allemaal bij een Marokko avontuur als deze. Onvergetelijk, bijzonder en “once in a lifetime”.

Op weg naar Dades vallei komen we onder andere langs de impossante Tohdra kloof met zijn rotswanden van soms wel 300 meter hoog. Het is hier niet alleen mooi om doorheen te rijden maar ook een fantastische plek om foto’s te maken. Hier, in het hoge Atlas gebergte, rijdt u dwars door de Dades vallei via de route van de 1000 kasbahs naar de plaats Boumalne Dades. In dit prachtige gebied overnachten wij 1 nacht voordat wij verder reizen naar Ouarzazate. Als u nog wat extra kilometers wilt maken, dan kunt u een kleine omweg maken naar de beroemde kasbah Aït-Benhaddou waar de beroemdste, door UNESCO beschermde, oude ksar staat; deze heeft met de bijbehorende mooie omgeving vaak als decor gediend voor vele films zoals Lawrence of Arabia en Spartacus. U kunt hier zelfs naar de filmstudio’s gaan. In de kasbahs duikt u terug in de tijd en kunt u eindeloos dwalen door alle straatjes en poortjes die omhoog kronkelen. Vanaf de top, waar vroeger een gefortificeerde graanschuur stond, heeft u een prachtig uitzicht over de omliggende wit-roze steenwoestijn.

De overtreffende trap van de koningssteden vormt Marrakech. Een reis door Marokko is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan deze magische stad. En wie Marrakech zegt, bedoelt vooral het Djemaa el Fna plein, dat ’s avonds verandert in een sprookjesachtig decor. Hier heeft u alle tijd om te genieten van de slangenbezweerders, kruidendokters, vuurspugers en oude verhalenvertellers. Of laat u door een waarzegster vertellen of het komende jaar geluk voor u en uw naasten zal brengen! De Arabische soukh is een doolhof van straatjes en steegjes met bont gekleurde winkels, markten en werkplaatsen van lokale ambachtslieden. De noordelijke medina is een uitgestrekt netwerk van kleine straatjes die met rieten matten bedekt zijn om de zon buiten te houden. Laat in de middag is de medina het drukst en tevens de beste tijd om te onderhandelen over dat ene mooie souvenier dat u hier wilt kopen als herinnering aan deze reis. Het kruidenplein, vroeger de slavenmarkt, is altijd een rustpunt waar u even kunt bijkomen van alle indrukken. In de zuidelijke medina vindt u de paleizen, zoals het Bahia Paleis en het Al Badi Paleis. De mooiste graven zijn die van de sultans, met hun fraaie stucwerk en unieke tuinen. Overdag staat een gezamenlijk koetstochtje door de oude Programma Marokko voorjaar 2019 Wijzigingen voorbehouden  binnenstad op het program. Leuk, romantisch en om dit te doen in Marrakech is natuurlijk heel bijzonder! Uiteraard heeft u ook nog een volle dag tot uw beschikking om op eigen houtje op onderzoek uit te gaan of om gewoon lekker uit te rusten op de camping.

Na een paar dagen Marrakech rijden we naar de plaats Ouzoud waarvoor wij richting het Noorden zullen moeten rijden. Eenmaal op de eindbestemming van deze dag zijn wij in de plaats Ouzoud, alwaar wij op een prachtige campsite staan van een nederlands echtpaar. De lokale koks van deze prachtige camping kunnen voor ons een traditioneel marokkaans menu samenstellen. Uit eerdere bezoeken aan deze campsite weten wij dat het hier altijd gezellig is en het eten heerlijk. En, niet te vergeten, ze hebben schone toiletten en warme douches. Iets, dat niet overal in Marokko voorhanden is. Voordat wij koers zullen zetten naar Casablanca kunt u zowel ’s ochtend als ’s avonds nog een mooie wandeling maken naar de bekende watervallen van Ouzoud. Het is maar een klein stukje lopen en het is prachtig om deze watervallen van dichtbij te zien. Maar weest u wel voorzichtig want de watervallen zijn niet afgebakend en de paden glad!

Op deze 18e dag rijden wij naar een camping in de buurt van Casablanca. Casablanca is als stad niet heel erg bijzonder, maar het heeft toch één heel belangrijke bezienswaardigheid; de Hassan Moskee. Deze imposante moskee, met een hoogte van maarliefst 210 meter, heeft een uitschuifbaar dak, is bestand tegen aardbevingen en is de enige moskee in Marokko welke ook toegankelijk is voor niet moslims. Zeker de moeite waard voor een bezoekje dus en vanaf onze standplaats maar een klein stukje rijden. In Moulay Bousselham, het mooie vissersplaatsje aan de Atlantische kust, brengen wij onze laatste twee nachten in Marokko door, maar ons programma is nog niet helemaal ten einde. Bij goed weer staat namelijk nog een boottochtje door de lagune gepland! Lokale vissers verdienen een centje bij door met hun bootje de ondiepe lagune in te varen en samen met ons op zoek te gaan naar o.a. flamingo’s, ooievaars en grauwe ganzen. Ook bieden zij voor weinig geld een heerlijke lunch van vers gevangen krab aan. ’s Avonds genieten we hier van een authentiek Marokkaans afscheidsdiner en maken wij ons op voor de bootovertocht naar Europa.

Op weg naar Tanger vinden wij ook de grotten van Hercules. Het is een schaduwrijke plaats van grote archeologische waarde. Zoals de legende zegt, rustte de mythische figuur Hercules hier uit na het vervullen van zijn 12 opdrachten. In het roadbook dat u van ons krijgt wordt hierover meer verteld. Het uitzicht dat u vanuit de grotten heeft op de Straat van Gibraltar is werkelijk uniek om te zien. De heldere blauwe zee en de lucht vormen een mooi en scherp contrast met de donkerheid van de grotten. Heel veel tijd heeft u niet nodig om dit schouwspel bij te wonen, want het is klein en overzichtelijk. En daarbij, aan het einde van de middag verzamelen wij allemaal weer in de haven van Tanger om in te schepen. Ook hier zullen wij weer alle formaliteiten voor u overnemen. Als u wilt kunt u op eigen gelegenheid nog wat langer blijven in Marokko, want u krijgt van ons een open retourticket! U kunt dus zelf bepalen wanneer u terug wilt varen naar het vasteland van Europa. Aan het eind van de dag zit deze reis er op en keert iedereen zelfstandig terug naar Nederland.

Reis met ons mee

Andere reizen van Campercentrum Nederland

Naast deze reis hebben wij nog een aantal hele mooie bestemmingen.