Volkswagen Campercentrum wintertips


Rijdt u door met uw camper in de winter? Pas dan uw rijgedrag wat aan en prepareer uw camper. We geven u graag wat tips daarvoor:

Winterbanden
De meest van u rijden gelukkig op winterbanden, wij wisselen elk jaar een groot aantal sets om voor onze klanten. Realiseer u dat uw grip slechts 4 handpalmen groot is. Winterbanden zijn vaak wat smaller, hebben een grover profiel en een andere rubbersamenstelling die voor een veel betere grip op een glad wegdek zorgen. Mits deze minimaal 4 mm profiel hebben en niet ouder zijn dan 6 jaar. Rijdt u allseason/M+S banden? Die zijn beter dan zomerbanden maar het blijft een compromis. Houd ook uw bandenspanning in de gaten, want een verkeerde bandenspanning heeft een sterk negatieve invloed op de wegligging en op de slijtage van uw banden. Tenslotte: banden voor campers hebben vaak versterkte wangen, let daarop.

Zithouding en spiegelinstelling
Een belangrijke eyeopener in de onze rijtraining: zithouding met licht gebogen armen, en juist ingestelde binnen en buitenspiegels.

Hoog gewicht
Een camper heeft een wat hoger gewicht. Anticiperen is daarom extra belangrijk. Kijk altijd een auto verder dan uw voorganger. Rem liever iets te vroeg, dat is ook prettig voor uw achterliggers. Uw remweg wordt aanzienlijk langer op een gladde weg.

Extra afstand houden
Verlaag uw snelheid en vergroot de afstand tot uw voorganger. Zo wint u veel tijd om te kunnen reageren zonder schade. Realiseer u dat het vaak uw medeweggebruikers zijn die een gevaarlijke situatie creëren. Of die niet op winterbanden rijden, zoals u dat wel doet.

Noodstop
Probeer op een veilig stuk eens een noodstop. Dat weet u hoe dat voelt. En merkt u dat ABS uw camper bestuurbaar houdt, dus ook tijdens een remactie. U kunt dus tijdens de noodstop objecten ontwijken.

Bochten
Rem tijdig voor een bocht en stuur er vloeiend doorheen. Haal in een bocht niet plotseling uw voet van het gas en maak geen plotselinge stuurbewegingen. Extra gas geven in een bocht ‘duwt’ de camper naar buiten, gas terugnemen naar binnen.

California 4Motion
Bent u de gelukkige eigenaar van een California 4MOTION? Dan liggen de grenzen van veilig rijden op gladde wegen ruimer. Maar daag het niet uit, ook een 4MOTION heeft zijn grenzen.

Elektronische rijassistenten
Uw camper is voorzien van slimme elektronische remassistenten, die ingrijpen, vaak zonder dat u dat merkt. Daar zijn al heel wat ongelukken mee voorkomen. Denk aan ESP, dat direct ingrijpt als de camper in een andere richting beweegt als de stuurrichting aangeeft. ESC grijpt in bij verkeerd ingeschatte bochten, gripverlies en plotselinge uitwijkmanoeuvres. En natuurlijk ABS met Remassistent, dat uw camper bij een noodstop maximaal helpt te remmen én toch bestuurbaar houdt. Al deze assistenten zijn u dus goed gezind. Maar ook hier geldt: daag ze niet teveel uit.

Goed zicht
Ontvet de ruiten van binnen, zodat ze niet beslaan. Zorg voor een goede ruitenkrabber (die niet krast!). Vul het compartiment voor ruitenwisservloeistof (winterkwaliteit!) en houd een reservefles aan boord. Zitten er kleine beschadigingen in uw voorruit? Door vorst kunnen het scheuren worden, dus laat deze tijdig behandelen. Vegen uw ruitenwissers streeploos? Zo niet, laat deze dan vervangen.

Deurrubbers insmeren met vaseline
Heeft u na een koude nacht weleens voor een ontsloten maar vastgevroren portier gestaan? Forceer het niet, want dan trekt u de rubbers los of kapot. Voorkom het liever door de deurrubbers nu in te smeren met vaseline. Breng een beetje vaseline aan op een doek en smeer dit netjes uit over de deurrubbers. Even nawrijven met een schone, pluisvrije doek en u kunt de deur na een nacht vorst weer gemakkelijk openen.

Pech onderweg?
Komt u stil te staan, wat gelukkig bij weinig van onze klanten voorkomt, dan kan een extra deken in de camper goed van pas komen. Wellicht werkt de kachel niet of kunt u niet in de camper blijven. Zorg ook voor voldoende reflecterende hesjes.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Winterbanden voor camper tips en trucks