Pluijm’s camperrecepten: Escargots a la buerre Perillé

Tsja wat kunnen we nog over Frankrijk vertellen?!

Ik kan mij niet voorstellen dat Volkswagen Camper rijders Frankrijk links lieten liggen tijdens de vele mooie omzwervingen met het mobiele slakkenhuis! Ja die term gebruik ik met opzet aangezien Frankrijk aan de basis staat van ons eigen eetgedrag, onze koksopleidingen erop zijn gefundeerd, wij allen klassiekers als ‘boeuf bourguignonne’, ‘bouillabaisse’ en ‘peche melba’ hebben verorberd, maar er is natuurlijk één, enigszins enge, klassieker beroemd is geworden, met name in de 70er jaren: ESCARGOTS au beurre persillé!

Ik herinner mij nog goed dat ik met mijn ouders mee mocht naar de lokale Bistro waar eten op de plank werd geserveerd in een te vol huiskamerrestaurant dat rook naar knoflook, knoflook en nog eens knoflook. Geobsedeerd gluurde ik als jochie de keuken in en zag stoere kerels gooien met koperen pannen terwijl vuur en rook opsteeg vanwege het flambeergeweld, en overal pannen stonden te borrelen met sauzen, sommige op basis van wijn, andere met veel room, boter en eierdooiers. Ahh wat kan koken toch een ongeremd feest zijn! Ik denk dat daar mijn liefde voor de keuken is ontstaan. En knetterend stonden er opeens escargots voor mijn neus. Dus, ter ere van de Franse keuken en de invloed op ons allen hier het recept dat eenvoudig te maken is in de camper die daarna nooit meer hetzelfde zal ruiken! Een avontuurlijk gerecht, maar geloof me als je die enge gedachte loslaat en proeft: Oh lala! Aangezien wij in de California stoer koken zonder oven, hier mijn versie in de pan.

Ingrediënten (2 personen)

Je kunt ze ook in blik kopen zonder huis en dan bijvoorbeeld met champignons vullen!

  • Escargots 24
  • Tym paar takjes
  • Rozemarijn paar takjes
  • Ui 1
  • Wortel 1
  • Zeezout handje
  • Peper smaak
  • Ganzevet of roomboter gulle eetlepel
  • Sjalot 1, gesnipperd
  • Goede rauwe ham twee plakken in stukjes
  • Bladpeterselie ½ bos, gesneden
  • Extra knoflook 2 teen, gesnipperd

Bereiding

  • In een pan kokend water escargots blancheren en afgieten.
  • Nu escargots met kruiden, hele ui, hele wortel, tenen knoflook, zout en peper onder water zetten, aan de kook brengen en een uur laten trekken in de ‘court bouillon’, dan afgieten.
  • Doe een lik ganzenvet / roomboter in de pan, daarop de escargots en overige ingrediënten en bak op medium vuurtje even om en om, klaar!

Alors, tres simple, c’est savoureux ou pas?!

Rustiek kamperen Italië