Pluijm’s camperrecepten: Siciliaanse Caponata

Ik hou van Sicilië. Oké, de huizen hebben niet allemaal een huisnummer, gaten in de lokale wegen, en het gaat allemaal niet zo soepel en sluit niet aan bij onze georganiseerdheid. Maar kijk naar de ongepolijste schoonheid van de mensen, de natuur, de imposante steden, de actieve vulkaan Etna die heeft gezorgd voor dood en verderf , maar ook voor vruchtbaarheid en leven. De ‘taart van eeuwenlange overlevering’ van culturen, Grieken, Arabieren, Spanjaarden, Moren lieten hier hun sporen achter op de mensen, architectuur en natuurlijk eetcultuur. En alles wat hier groeit en wordt gekookt, lijkt meer smaak te hebben. De manier waarop Sicilianen in het leven staan zal voor sommigen onbegrijpelijk zijn; het gaat niet goed met de economie, er is veel corruptie en natuurlijk werkloosheid. Terwijl de potentie (toerisme, export) enorm is ervaar je een soort eigenwijsheid en rust die kan frustreren als je iets zakelijks wilt doen zoals een tv-programma produceren. En ze nemen er uitgebreid de tijd om te eten, tussen de middag en ’s avonds, de winkels en bedrijven sluiten dan gewoon. Je bent als nuchtere Hollander geneigd om te denken: ga werken man, ga geld verdienen! Maar de Siciliaan trekt zijn schouders op en eet zijn ‘Caponata’ of ‘Pasta a la Norma’ en neemt zijn rust. Wie doet het dan eigenlijk niet goed?

In het huis van de ouders van kok Giuseppe (eigenaar van het authentieke restaurant ‘Centrale’ in Enna) stonden wij schouder aan schouder te koken. Een heugelijk moment om met een Siciliaan in hart en nieren dit ‘oer’ Siciliaanse gerecht te mogen bereiden. Sicilianen lusten wel wat olijfolie, ik ook en zeker ter plekke, dit gerecht is feitelijk een gefrituurde auberginesalade die je warm, op kamertemperatuur of koud kunt nuttigen. Als alleenstaand gerecht of begeleider van van alles! Ik kan er uren over vertellen, hier komt het recept!

En by the way… als er mensen zijn die hun camper richting dit onvergetelijk mooie eiland sturen laat het mij weten, ik heb nog wel wat tips!

Ingrediënten
 • Olijfolie 300 ml
 • Bleekselderij in plakjes 1 stengel
 • Groene paprika in blokjes  ½
 • Gele paprika in blokjes ½
 • Aubergine in blokjes ½ (het beste is om deze met zout te bestrooien en een half uurtje op een vergiet laten uitlekken zodat overtollig vocht verdwijnt)
 • Kappertjes 1 eetlepel
 • Ui, grof gesneden 1
 • Vleestomaat in reepjes 2 (optioneel: goede bliktomaten; ik combineer vaak vers en blik vanwege de geconcentreerde smaak)
 • Oregano droog ½ eetlepel
 • Groene olijven 1 eetlepel
 • Basilicum  8 blaadjes
 • Zeezout & peper

Bereiding

Neem een hoge pan en giet er een gulle laag olijfolie in, ongeveer twee vingers. (let op dit mag een middelmatige olijfolie zijn, want zodra je olijfolie verhit verliest het de aroma’s)
Verhit de olie en bak / frituur eerst de aubergine, schep het eruit en laat op keukenpapier uitlekken. In dezelfde olie nu ui en bleekselderij bakken tot een beetje glazig, dan de paprika erbij (Nu kun je blussen met een scheut wijn of wat balsamico azijn maar het hoeft niet) Voeg de tomaten en oregano toe en blijf doorbakken/ stoven tot alles de gewenste gaarheid heeft. Nu mag de aubergine weer terug in de pan, samen met de olijven, goed omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper, basilicum enigszins scheuren en opdienen.

Buon apetito!