Sausjes voor de barbecue of andere gelegenheid

Spontaan de barbecue aansteken en geen sausje gekocht? Perfect! Zelfgemaakt smaken ze echt veel lekkerder en het is sneller klaar dan gedacht.
Met dank aan Richard en Ingeborg van Kints

Pindasaus

Benodigd: melk, ketjap, pindakaas, sambal

Verwarm de melk (reken ongeveer 80-100 ml per persoon) tot deze aan de kook komt. Draai de warmtebron uit en roer ketjap door de melk totdat het de kleur heeft van “koffie met melk”.  Zet nu terug op laag vuur en voeg al roerend pindakaas (eigen merk van de supermarkt) toe tot de gewenste dikte. Breng op smaak met wat sambal.

Whisky (cocktail) saus

Benodigd: Mayonaise*, tomatenketchup, scheutje whisky (of sherry)

Meng wat tomatenketchup door de mayonaise (richtlijn: theelepel ketchup per eetlepel mayonaise) tot dit de bekende kleur van cocktailsaus heeft. Voeg een scheutje whisky (of sherry) toe en roer stevig door. Klaar!

Mosterdsaus

Benodigd: Mayonaise*, yoghurt, (Franse) mosterd

Meng mayonaise met yoghurt en voeg (naar smaak) een theelepel mosterd toe.

* Wij gebruiken Belgische mayonaise met een wat fris-zure smaak in plaats van (Remia) fritessaus daar wij deze veel te zoet vinden. Vanzelfsprekend kan de mayonaise vervangen worden door een willekeurige (light) fritessaus.

** Dit kan met de standaard knakworstjes uit de supermarkt (Unox, huismerk), wij gebruiken de worsten van Meica (onder andere verkrijgbaar bij Plus, Coop en Makro) omdat wij deze smakelijker vinden en omdat hier glutenvrije varianten van verkrijgbaar zijn.