De Volkswagen Grand California: Het grotere origineel

Deze week waren wij met een groep vaste klanten weer bij de Volkswagen fabrieken in Hannover, om de productie van de Volkswagen Transporter en de ombouw ervan naar de Volkswagen California te ervaren. Deze fabrieksreis kunnen wij als enige in Nederland aanbieden omdat we de enige officiële merkdealer in Nederland zijn van Volkswagen Campers. We bieden het uitsluitend aan aan mensen die hun Volkswagen Camper bij ons hebben gekocht.

Tijdens dit bezoek konden we ook met de fabriek spreken over de nieuwe Volkswagen Grand California, die in de loop van 2019 in Nederland op de markt komt. Over hoe deze bijzondere camper is ontstaan en wat ‘m zo bijzonder maakt. Natuurlijk delen we deze informatie graag met u.

De Grand California is er omdat Volkswagen merkte dat er behoefte aan is. Christian Schlüter, productmanager bij Volkswagen: ”In 2003 startte Volkswagen met de eigen ontwikkeling en productie van campers. We kregen toen veel directe contacten met klanten en geïnteresseerden en merkten dat er vraag was naar een wat grotere Volkswagen Camper met badkamer/toilet. Met de komst van de nieuwste Volkswagen Crafter was het juiste moment daar voor de Grand California. Deze moest, net als de California, de benchmark in het segment worden. De camper waar alle andere campers zich aan toetsen. Anders geformuleerd: we hebben het origineel opnieuw uitgevonden. Maar nu in een maatje groter, in 6,0 en 6,80 meter.”

Team 1: het Innovatieteam

“Voor de ontwikkeling van de Grand California hebben we een team samengesteld van mensen uit verschillende disciplines en van verschillende leeftijden. Zij mochten op basis van de Crafter en een aantal hoofdrandvoorwaarden een moderne en ‘fancy’ camper ontwikkelen, met vernieuwende ideeën. Belangrijk uitgangspunt was dat de Grand California geen nichecamper werd, maar een brede doelgroep zou aanspreken. Andere eisen waren hetzelfde hoge kwaliteitsniveau van de California, een optimale bewegingsloop in de camper en een modern en tijdloos design met lichte kleuren. Het team werd gevraagd om zo min mogelijk uit te gaan van bestaande innovaties en design. De nieuwe camper mocht op geen enkele vlak een kopie zijn van een bestaand type. Zo ontstond het studiemodel “California XXL”, met een volledig eigen designtaal. Dit camper-concept kreeg in 2017 een plek op verschillende internationale beurzen, waar meningen weden gepeild en reacties werden verzameld. Daarnaast werd dit studiemodel in besloten kring gepresenteerd aan klanten en geïnteresseerden, ook in Amersfoort.”

Team 2: het Realisatieteam

“Met alle feedback ging een tweede team aan de slag. Zij hadden de taak om tot een in serie geproduceerde camper te komen, die zowel praktisch als vernieuwend is. Zo ontstond eind 2018 het definitieve ontwerp van de Volkswagen Grand California. Het grondplan van de Grand California is op zich niet uniek, maar wel geoptimaliseerd. Wie de camper betreedt, ervaart meteen een geheel andere sfeer dan in andere campers: licht, ruimtelijk en modern, met strakke lijnen. Het panoramadak is standaard aanwezig, en dat is bijzonder. Slechts enkele innovaties bleken in de praktijk niet haalbaar. Zo was de schuivende badkamer, die dan ook vergroot werd én de slaapruimte achterin automatisch afsloot, baanbrekend maar niet haalbaar. Het railsysteem zou op langere duur vervuilen en wie ’s nachts naar het toilet wil, zou de afscheiding moeten wegschuiven. Ook de achterzijde met ‘bult’ verviel. Maar de meeste ideeën bleven overeind. Vaak slimme details, die het camperleven aangenamer maken. Denk aan het touchscreen paneel waarmee je alle belangrijke functies van de camper bedient. De fraaie en slimme tweedelige vliegtuigkasten, de dimbare indirecte LED-verlichting, de lichtmelder in de badkamer en de uitschakelbare verlichting boven het kinderbed. Ook de bluetooth box, te bedienen met smartphone of iPad, is gebleven. De Grand California is sowieso goed voorbereid op online gebruik, met meerdere usb-aansluitingen en opties voor inductieladen en wifi-connectie. Heel praktisch is ook dat liggend in het tweepersoonsbed de camper kan worden afgesloten. De badkamer heeft een dakluik dat veel natuurlijk licht binnenlaat en waar handdoeken snel drogen.”

Elektronische rijassistenten

“Er is geen andere camper waarop zoveel elektronische rijassistenten leverbaar zijn als de Grand California. Behalve de California dan. Het zijn onzichtbare veiligheidssystemen die bliksemsnel ingrijpen als het nodig is en zo al heel wat levens hebben gespaard. Zekerheden die eigenlijk op elke camper leverbaar zouden moeten zijn.”

Motoren

“De Grand California wordt geleverd met een nieuwe generatie TDI-motoren die aan de hoogste Euro 6 normen voldoen en opvallend zuinig zijn. De motoren zijn te koppelen aan de 4MOTION vierwielaandrijving, naar wens met DSG automatische versnellingsbak.”

Doelgroep

“Eigenaren van de Volkswagen California kunnen nu doorgroeien naar een grotere California, met badkamer en dezelfde kwaliteitsbeleving. Maar de Grand California zal zeker ook een nieuwe doelgroep aanspreken, die bewust kiest voor een grotere en heel eigentijdse camper. De eerste reacties in Duitsland zijn zonder overdrijven overweldigend: bij het binnenstappen is men meteen verliefd op de camper! Wij denken dat de Grand California ook in Nederland goed ontvangen zal worden. Zeker met de kennis van het Campercentrum, dat in Europa de enige gespecialiseerde Volkswagen Camper dealer is!”

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Motor van de Volkswagen CaliforniaGrand California 600