We maken het allemaal wel eens mee: iemand raakt gewond of onwel. Maar wat doet u dan? Veel mensen weten niet wat te doen, en doen dan niets. Iedereen zou bij tijd en wijle een EHBO-cursus moeten volgen. In dit blog geven we u een selectie van tips mee, maar realiseer u wel: zonder training hebben die beperkt waarde. EHBO is een vaardigheid die vooral training en oefening vraagt. Daarom overwegen we om in Amersfoort een EHBO-training te organiseren waar u als klant op in kunt schrijven.
Ernstige verwondingen of ander serieus lichamelijk probleem?
- Bel direct 112 voor snelle professionele medische hulp. Het 112-noodnummer geldt in vrijwel alle Europese landen en ook in veel overige landen. Check vooraf of er in een specifiek land een afwijkend noodnummer geldt.
- Zorg voor uw eigen veiligheid voordat u anderen gaat helpen. Zet bv. uw camper op een veilige plek en doe de alarmlichten aan.
Is iemand bewusteloos?
Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of iemand ademt. Kijk daarbij ook naar beweging van de borstkas. Is er geen of onregelmatige ademhaling? Start dan met reanimeren en ga daarmee door tot er professionele hulp arriveert.
Hoe reanimeren?
Het Rode Kruis heeft een heldere app die de hieronder beschreven stappen duidelijk maakt. U kunt deze op uw mobiele telefoon downloaden.
- Volg de instructies van persoon die u via 112 aan de lijn krijgt.
- Plaats de persoon plat op de rug, op een harde ondergrond.
- Plaats het midden van uw hand op het midden van de borstkas en uw andere hand op uw eerste hand.
- Voer borstcompressies uit: duw met gestrekte arm herhaaldelijk de borstkas 5 centimeter in, met een snel tempo van ongeveer 100-120 compressies per minuut.
- Geef na elke 30 compressies 2 beademingen. Open de luchtweg door het hoofd iets achterover te kantelen en de neus dicht te houden. Adem uit in de mond van de persoon en kijk daarbij of de borstkas omhoog komt.
- Blijf doorgaan met de compressies en beademingen totdat er professionele hulp arriveert of de persoon tekenen van leven vertoont.
- Gebruik bij een hartstilstand een AED (Automatische Externe Defibrillator). Deze vindt u vaak in openbare ruimten. Er zijn ook apps die de locaties van een AED weergeven. Een AED geeft u heldere, gesproken instructies wat u moet doen.
Snijwonden en schaafwonden
- Zorg dat u altijd een EHBO-kit in de camper hebt. Reinig de wond met schoon water. Gebruik steriel verband om te voorkomen dat er vuil in de wond binnendringt.
- Bloedt de wond erg? Oefen dan wat druk uit met een verband om het bloeden te stoppen.
Brandwonden
- Koel de verbrande plek minimaal 10 minuten met koud stromend water (niet met ijs!)
- Dek de brandwond af met steriel verband
- Bij forse wonden, bezoek een arts voor verdere behandeling
Kneuzingen en verstuikingen
- Gebruik meteen ijs (in een doek) of een koud kompres 15 minuten om de zwelling te verminderen.
- Immobiliseer het geblesseerde lichaamsdeel indien nodig door het te ondersteunen en rust te geven.
- Let daarna op mogelijke tekenen van infectie en schakel zo nodig een arts in.
Tot slot:
- Zorgt u ervoor dat u uw belangrijke medische informatie bij u heeft. Denk aan medicatie, uw medische gegevens en geschiedenis en uw zorgverzekeringsmaatschappij. Ook eventuele allergieën zijn belangrijk om te weten.
- Zorg dat u altijd een complete EHBO-kit in de camper heeft.
- Volg herhaaldelijk een EHBO-cursus