Wereldprimeur: Volkswagen Grand California

Volkswagen komt tijdens de Caravan Salon Düsseldorf 2018 met een wereldprimeur: de onthulling van de Grand California. Deze volledig nieuwe camper op Crafter-basis is door Volkswagen volledig zelf ontwikkeld en verrijkt het aanbod in de zes-meterklasse. De (Nederlandse) marktintroductie van de Grand California is gepland in het voorjaar van 2019

De allereerste in 1988 gelanceerde Volkswagen California werd met 160.000 verkochte exemplaren de meest succesvolle kampeerauto wereldwijd. De ervaringen die Volkswagen in de afgelopen drie decennia met dit campericoon opdeed, zijn maximaal benut voor de ontwikkeling van de Grand California. De Grand California is gebaseerd op het innovatieve studiemodel California XXL dat vorig jaar tijdens de Caravan Salon werd gepresenteerd.

Licht en ruim interieur

In goede California-traditie krijgt ook de Grand California een licht interieur met een aantal opvallende innovaties. Het interieur is voornamelijk in wit uitgevoerd en dat zorgt voor een frisse uitstraling en een ruimtelijk gevoel. Dat wordt versterkt door de grote ramen achterin, de zijramen en de lichtkoepels boven het tweepersoonsbed en het woongedeelte. Alle ramen zijn standaard voorzien van dubbele plissés (hor en verduistering). Voor de bestuurderscabine levert Volkswagen een nieuw ontwikkeld verduisteringsconcept.

Woongedeelte

In de Grand California vinden we twee draaibare voorstoelen en een tweezitsbank in het woongedeelte. De laatste is voorzien van ISOFIX-verankeringen en top tether kantelbeveiliging. De keuken heeft een uitschuifbare 70 liter koelkast met vriesvak (ook van buitenaf bereikbaar), een tweepits kookplaat, een spoelbak en diverse laden en kastjes. De schoonwatertank van de Grand California is groot, met een inhoud van 110 liter. Leuke feature is de optionele Bluetooth-speaker in het woongedeelte. Deze is onafhankelijk van het infotainmentsysteem te bedienen via een smartphone, tablet of laptop. Lichtschakelaars ontbreken in de Grand California, de verlichting werkt modern met energiezuinige bewegingsmelders.

Ruime natte cel

Wezenlijk verschil met kleinere broer Volkswagen California T6, is natuurlijk de badkamer van de Grand California (840 x 800 mm). Naast een toilet en douche heeft deze natte cel, een wegklapbare wasbak, een handdoekenrek, een kast met geïntegreerde toiletrolhouder en een dakluik voor goede ventilatie.

Uitgebreide uitrusting en personalisering

In de uitrusting van de Grand California zitten tal van luxe en praktische details. Denk aan de buitenverlichting boven de schuifdeur en een aansluiting voor een buitendouche aan de achterzijde, met instelbare watertemperatuur. Een elektrisch bedienbaar opstapje onder de schuifdeur vergemakkelijkt de in- en uitstap. De schuifdeur is standaard voorzien van een tweedelige hor tegen insecten.

De optielijst vermeldt onder andere een hoogslaper voor kinderen, een geïntegreerd panoramadak, een luifel, een fietsendrager voor achterop en een buitentafel met stoelen. De standaard gasverwarming kan desgewenst worden vervangen door een gas-stroom of diesel-stroom verwarmingssysteem. Zonnecellen op het dak, een satelliet-TV met schotel en een LTE-WLAN-hotspot (router) behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Veilig en comfortabel onderweg

De Grand California wordt leverbaar met dezelfde assistentie-, comfort- en infotainmentsystemen die voor de Crafter beschikbaar zijn. Voorbeelden van rijassistenten zijn Front Assist met noodstopsysteem voor in de stad, Lane Assist, Blind Spot-Sensor, Rear Traffic Alert, Adaptive Cruise Control en Rear View.

Verschillende kleuren én two-tone

Wat de kleurstellingen betreft omvat het unilakpallet de opties Candy White, Reflex Silver en Indium Grey. Net als de California ‘T6’ is de Grand California straks ook leverbaar in two-tone kleurstellingen, in de combinaties Reflex Silver met Indium Grey, Candy White met Cherry Red, Candy White met Deep Ocean Blue en Candy White met Mojave Beige metallic.

Tijdens de introductie op de Caravan Salon Düsseldorf (24 augustus – 2 september) maakt Volkswagen meer details van de Grand California bekend. De Nederlandse prijzen en specificaties volgen in aanloop naar de marktintroductie.

Volkswagen California schets buitenkantVolkswagen Grand California