Camperen door de historie van Zuid-Engeland

Je zult allebei toch ouders hebben die je als kind al meenamen op campervakanties. Grote kans dat je dat later ook zelf gaat doen. En zo geschiedde. Erik en Marjan trekken er met hun kinderen regelmatig op uit in hun Volkswagen California T5, die in 2015 een California T4 verving. Met de recente komst van hun derde kind overwegen ze nu een Beach, vanwege de extra leefruimte. Lees hier over hun kampeerverleden. En over hun prachtige reis door Engeland die zij maakten nog voor de kinderen er waren.

Erik en Marjan hebben drie kinderen van vijf, acht en tien jaar. Zij werken beide, respectievelijk als jurist en consultant. Erik: ”Als kind kampeerde ik al vroeg. Mijn vader had een legertent en ik weet nog dat we daarmee op Texel stonden. Een paar jaar later timmerde hij zelf een T2 camper in.” “Ook mijn vader had een Volkswagen T2 bus omgebouwd tot camper”, vult Marjan aan. “Dus het camperen zat er bij ons al vroeg in. Toch zijn wij later gewoon met een tent begonnen. Naar Frankrijk en Italië. We hebben elkaar ook ontmoet in Italië, zestien jaar geleden, tijdens een wandelvakantie in de Cinque Terre, vijf prachtige dorpjes op de steile, hoge kliffen langs de Italiaanse kust vlak bij La Spezia.”

Meer comfort
Marjan: ”Na een aantal jaren in de tent, wil je toch wat meer comfort. Dan ben je de matjes en luchtbedjes een beetje zat. Zo kwam er toch weer een camper in het vizier. Met dat heerlijke gevoel van vrijheid, het rijden, stoppen en staan waar je wilt. Ook kwamen natuurlijk de mooie herinneringen uit onze kindertijd terug. We hebben eerst een California gehuurd bij het Camper Centrum. Dat beviel zo goed dat we op zoek gingen naar een eigen camper, met een beperkt budget. We vonden in 2010 een mooie T4 California, ook bij het Camper Centrum. Het mooie van de California is dat hij compact is en toch alles aan boord heeft. Je bent niet te groot en staat op campings ook altijd bij de tenten en gelukkig niet bij die grote witte ‘Mobile homes’. Met de California is het camperen met kampeergevoel!”

Met camper naar Nigeria?
Erik: “Kort daarna kwam er een nieuwe fase in ons leven. We adopteerden twee kinderen uit Nigeria. Ook met hen hebben veel gekampeerd. In de T4, en vanaf 2015 in de T5. Camperen met kinderen is extra leuk. Er is onderweg veel te doen en ze hebben daar echt plezier van. Slapen ze thuis nog wel eens moeilijk, tijdens de vakanties doen ze dat als een roos, in de bustent voor de camper. Sinds eind 2015 hebben we er een derde adoptiekind bij. Het is nu dus wat krapper in de camper en vandaar onze overweging om voor een Beach te gaan, die iets meer ruimte biedt. Het lijkt me ook geweldig om daarmee ooit naar hun vaderland Nigeria te trekken!”

Mooie vakanties
“De Drome in Zuidoost Frankrijk behoort tot onze favoriete bestemmingen. We kennen er een prachtige, afgelegen camping langs een beekje en midden in een ruig natuurgebied. Met weinig bewoning en vooral populair bij klimmers. We fietsen en wandelen er en met onze bustent hebben we extra leefruimte. Eigenlijk kiezen we bijna altijd voor natuurcampings en zorgen ervoor dat de kans op andere gezinnen groot is, zodat onze kinderen wat aanspraak hebben. Oriënteren doen we vooral op internet. Maar in Nederland ook met het Groene boekje van Staatsbosbeheer, met mooie kampeerplekken in de natuur, zonder vaste beheerder. Onze mooiste reis tot nu toe was toch wel door Engeland. De laatste reis die we  maakten voordat de kinderen kwamen en in vele opzichten een onvergetelijke ervaring!”

Campercentrum Nederland
“Wij hebben inmiddels veel ervaring met het Campercentrum. Wij zouden eerlijk gezegd niet weten waarin ze het beter kunnen doen. De manier waarop je er behandeld wordt, is een verademing. Ook doen zij niet moeilijk in lastige situaties. Zo bleek er achteraf een onbekende lakschade aan het dak te zijn van onze inruilcamper, maar daar werd geen probleem van gemaakt. Misschien zijn zij niet het allergoedkoopste adres, maar hun service betaalt dit dubbel en dwars terug. Ik denk dat zij met passende accessoires nog wel een slag kunnen maken. Producten die zijn toegesneden op de camper. Zo had ik een bedverlenger nodig in de T4 en daar was geen standaard oplossing voor. Gelukkig is mijn schoonvader handig met hout: hij maakte een compacte en opklapbare bedverlenger, waarmee we een stuk beter sliepen. Met dit soort handigheden kan het Camper Centrum zich nog verder onderscheiden. Ik denk ook aan mooie kampeerroutes in de navigatie. Of fietsen die goed passen bij de camper. Ook zie ik de doelgroep voor de campers verjongen, dus daar kunnen zij vast op inspelen.”

Reizen naar de toekomst?
“Genoeg plannen! Nigeria natuurlijk. Maar ook Scandinavië staat op de lijst. Als we er maar vrijheid en ongerepte natuur vinden. Vergeet ook Engeland niet, getuige ons reisverslag. Daar willen we nog een keer met de kinderen heen. Groepsreizen zullen we niet zo snel maken, dat is toch wat strijdig met ons vrijheidsgevoel. Maar als het een heel avontuurlijke reis is, zou het zeker kunnen.”

Reisverslag Engeland

Marjan en Erik trokken door Engeland met hun donkerblauwe California T4. Lees hier hun boeiende reisverslag.

“Onze mooiste reis tot nu toe was door Zuid-Engeland in 2010, nog in onze eerste Volkswagen California T4. Wat Engeland zo bijzonder maakt, is het gevoel dat je terug in de tijd gaat. De Engelsen willen dat ook graag in stand houden. Dat is het grote verschil met Frankrijk, waar oude burchten vaak vervallen zijn. Bijzonder zijn ook de vele Volkswagen Campers die je daar tegenkomt, in alle denkbare kleuren en uitvoeringen. Wat de reis ook heel speciaal maakte, was dat ik mijn vrouw onderweg ten huwelijk vroeg. Kortom, op vele vlakken een onvergetelijke ervaring.”

De reis
Eerste reisbestemming was Calais, waar we de boot namen naar Dover. Prettig is dat je met de California bij de personenauto’s mag staan en niet verplicht bij de vrachtwagens. Aangekomen namen we de weg richting London en bezochten Leeds Castle, een erg mooie waterburcht. Ooit een Noormannenfort, het thuis van zes middeleeuwse koninginnen, het paleis van Henry VIII en een toevluchtsoord voor de machtigen en rijken. Het heeft in ruim duizend jaar diverse veldslagen doorstaan.

Verder ging het, richting Hastings, aan de Zuidkust, natuurlijk bekend van de slag van Hastings in 1066, die werd gewonnen door de Normandiërs.
Onze volgende bestemming was Stonehenge, bekend van de historische stenen die in een cirkel van 35 meter zijn opgesteld en waarvan nog steeds niemand weet wat de functie ervan was. Via Salisbury, met zijn mooie historische huizen, kerken en de prachtige kathedraal waar u de Magna Carta kan bewonderen, reden we door naar het Eden Project in Bodelva (Cornwall). In een oude steengroeve bouwden ze hier bijzondere kassen met planten, bomen en bloemen uit (sub)tropische en mediterrane streken. In een van de kassen is een tropisch klimaat gecreëerd. Leuk en leerzaam voor alle leeftijden. Bij vertrek kochten we een klein plantje, dat reageert op aanraking (Mimosa Pudica ofwel Kruidje roer-mij-niet). het heeft de hele reis op ons dashboard gestaan.

Verder westwaarts bezochten we de Lost Gardens of Heligan, een van populairste botanische tuinen van Engeland. Dit lang verwaarloosde bezit van de familie Treymayne is dankzij de romantische instelling en daadkracht van een groep enthousiastelingen ontdaan van doornstruiken en klimop, en in volle glorie hersteld. De wandeling die we er maakten, was een louterende ervaring.

Bijna aan het uiterste westpunt van Engeland kwamen we aan bij de voormalige vissersplaats Saint Ives, aan de Keltische zee. Deze plek had ik al in gedachten voor een huwelijksaanzoek en dat deed ik op 1 september 2010! Het maakte de reis natuurlijk heel bijzonder!

We reden door naar het meest Zuidwest gelegen kustplaatsje Lizards Point, met mooie kustlijn en landschappen. Verder ging het naar Saint Michaels Mount, dat sterk doet denken aan Mont Saint-Michel. Beide zijn eilanden aan de kust, die alleen bij laag water bereikbaar zijn. De Franse versie trekt jaarlijks miljoenen toeristen, maar deze slechts enkele tienduizenden. Op het eiland staan een kasteel en een 15e-eeuwse kapel. Het eiland werd gekocht door Colonel John St Aubyn in 1659 en is nog altijd in het bezit van de familie St. Aubyn. Het geheel wordt echter beheerd door de National Trust.

Engeland heeft zo veel bezienswaardigheden. Op de terugweg bezochten we nog de Trewithen Gardens in Truro, het Bodmin Castle, het Tintagel Castle, het Exmoor National Park in Minehead en de Trellisick Gardens. Ook Bath was zeer de moeite waard, gebouwd al in de 1e eeuw door de Romeinen rond de thermen. Een tempel en de thermen zijn deels bewaard gebleven. In de middeleeuwen was Bath bekend om de productie van wol. In de 18e eeuw werd Bath een moderne badplaats, goed bezocht door de rijkere bevolking. In deze periode onderging de stad ingrijpende veranderingen op het gebied van architectuur. Nog altijd is de neoclassicistische bouwstijl sterk aanwezig in het stadsbeeld en Bath staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst. De stadswandeling is de moeite waard. Van Bath ging het weer huiswaarts via Dover en Calais.

Korte samenvatting reis
Als je in een reis het ja-woord hoort voor je huwelijk, vergeet je deze natuurlijk nooit. Maar Engeland vergeet je sowieso niet. Mooie en goed bewaard gebleven historie, fijne mensen, ontzettend veel te zien en te beleven, prachtige landschappen, mooie kusten, je vindt het er allemaal! Engeland is ook een prima land om met de camper te doen. Je moet natuurlijk even wennen aan het links rijden. Maar de Engelse campings zijn vrijwel allemaal prima, goed verzorgd en schoon sanitair.

Leven in de California
“De California voldeed aan alle verwachtingen en meer. We hadden een deel van onze kampeerspullen meegenomen zoals de trangia wat erg handig was bij het koken. Maar ook een gourmetplaatje voor het bakken van vlees. In het ombouwen van leef- naar slaapruimte werden we steeds handiger. Een traagschuimmatras en goede verduisteringset verhoogden het slaapcomfort. De ritten in Zuid-West Engeland zijn geweldig. We reden stukken van maximaal 300 kilometer per dag door schitterende landschappen, pittoreske dorpjes en vrijwel altijd met een historische locatie in het vizier. Gelukkig zijn Engelsen ook in het verkeer erg beleefd. Door het links rijden kom je geheid een keer verkeerd uit bij een rotonde of parkeren maar daar reageert men rustig en behulpzaam op.”

Veel klassieke Volkswagen Campers
“Engelsen ademen nostalgie en romantiek uit, zeker in deze streek. Er rijden veel gerestaureerde Volkswagen Campers. Wij kwamen alleen op campings waar ook tenten stonden. Dat is een voordeel van de California; je kunt in principe overal staan. Bij Saint Yves stonden we bijvoorbeeld op een steile helling aan de kust. Ook stonden we een aantal dagen op een kleine groene camping met visvijver. Na een korte wandeling door de velden en bossen kwam je bij een klein dorpje waar de lokale pub een voortreffelijke kok bleek te hebben. Vrolijk en voldaan liepen we door de mistige nacht terug naar de camping waar onze T4 trouw op ons wachtte.”