Down under met een California

Met je eigen Volkswagen California door Australië trekken, wie wil dit niet? Wij zijn dit nu aan het doen! Alweer 12 jaar geleden, in 2004 kochten wij bij Volkswagen Campercentrum Nederland onze T5 California. Vele mooie reizen hebben wij in de loop der jaren met ons busje gemaakt: van de Noordkaap tot Marokko, van Petersburg tot Turkije, om maar een paar voorbeelden te noemen. Steeds meer raakten wij aan onze trouwe VW-bus gehecht. Mede dankzij onderhoud door Volkswagen Campercentrum, konden wij door de jaren heen op onze camper vertrouwen. Natuurlijk zijn er in Europa mooie reizen te maken. Maar soms wilden wij ook verder weg. Dan huurden wij elders in de wereld voor een korte periode een andere camper. Maar een verre en lange reis met onze eigen camper naar een ander continent bleef steeds onze grootste wens. Australië stond daarbij bovenaan ons verlanglijstje.

Voorbereiding voor Australië!
Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd was dit jaar een goede aanleiding om onze droom in vervulling te laten gaan om een half jaar met onze eigen camper door Australië te trekken. Overigens ging onze droom niet zomaar in vervulling. Daar moest eerst nog wel het nodige voor geregeld worden. Allereerst de verscheping. Wij kozen voor zeetransport op een speciaal RoRo (roll-on/roll-off) schip van Zeebrugge naar Brisbane. Ook kwam het nodige papierwerk om de hoek kijken, zoals visa voor ons, een speciaal Carnet de Passage en Douane voor de camper en een goede camperverzekering in Australië natuurlijk. Maar de grootste hobbels bleken de quarantaine regels in Australië te zijn: de auto moet bij binnenkomst namelijk brand en brandschoon zijn. Geen dood vliegje in de radiator, geen spatje vet aan scharnierende delen en geen korreltje zand tussen de deurrubbers, om maar een paar voorbeelden te noemen. Gelukkig waren Rob Marchal en Ruud Magielse bereid om bij onze voorbereidingen met ons mee te denken en waren de monteurs bereid om samen met ons onze camper voor verscheping in topconditie te brengen. Na het nodige gepoets en gesleutel mocht het resultaat er zijn: onze 12 jaar oude T5 leek bij inscheping in Zeebrugge zo uit de showroom te zijn gekomen en kwam 42 dagen later bij aankomst in Australië dan ook met vlag en wimpel door de zeer zware quarantaine keuring. Trots namen wij in de haven van Brisbane na de keuring onze camper weer in ontvangst en reden wij ons Australië avontuur tegemoet.

Leuke ontmoetingen
Het begon gelijk al in de haven van Brisbane: “Hallo mate, what a funny reck on the back”, zei het havenpersoneel, wijzend op het fietsenrek achterop onze bus. Hun verbazing was compleet toen wij het rek uitklapten en wij onze fietsen (die tijdens het zeetransport in de bus hadden gestaan) er met een sierlijke zwaai opzetten. Ons Nederlandse kenteken was tijdens onze reis goed voor de nodige leuke ontmoetingen en gesprekken. Dit begon al op onze eerste camping: een Nederlands echtpaar met een Australische huurcamper, maar dat zelf thuis ook een T5 California bezat, zag ons VW-busje met Nederlands kenteken de camping op komen rijden en vielen bijna letterlijk van hun stoel van verbazing. Goed voor een leuk gesprek, temeer omdat zij in Nederland ook klant van Volkswagen Campercentrum waren. Australiërs die op de een of andere manier nog een (familiaire) band met Nederland hadden, maakten ook dikwijls contact met ons. Aan dergelijke gesprekken hielden wij altijd wel weer een aantal goede tips over voor het vervolg van onze reis. Maar de eerlijkheid gebied ook om te zeggen dat wij er niet altijd zin in hadden om met name aan rondreizende Nederlanders weer het verhaal te moeten vertellen hoe ons busje in Australië kwam, vooral niet wanneer een vragensteller hoofdzakelijk wilde weten hoeveel zo’n verscheping nu precies kostte.

Naar het noorden
Wij dachten voor ons vertrek dat wij met een reis van een half jaar wel een erg lange reis gingen maken. Dit geldt echter niet in Australië. Daar kwamen wij pas echte globetrotters tegen. Veelal gepensioneerden (‘grey nomads’) die soms zelfs hun huis hadden verkocht om vervolgens permanent met hun camper of caravan rond te trekken. Velen maakten een ‘rondje Australië’. Maar niet alleen gepensioneerden trekken er in Australië voor langere tijd op uit. Ook nemen mensen hier dikwijls een break tijdens hun werkzame leven (of ‘in between jobs’) en maken dan een lange reis. Soms ook met schoolgaande kinderen. Zolang je tijdens het reizen met regelmaat je kinderen zelf lesgeeft, mag je in Australië gerust langere tijd met je kinderen op stap. Hoewel voor ons de verleiding groot was om ook een ‘rondje Australië’ te maken, hebben wij ons in ons half jaar toch “beperkt” tot het oostelijke deel van Australië. Vanuit Brisbane (de hoofdstad van de staat Queensland) zijn wij eerst noordwaarts getrokken tot voorbij Cairns, tot Cape Tribulation waar de verharde weg ophoudt en je alleen nog maar via gravel wegen verder kunt. Hoewel wij zo nu en dan ook stukken gravel road hebben gereden, moet je hier toch eigenlijk een vierwielaandrijving (4WD) voor hebben.

Kerst in Melbourne
Via de wet tropics en een stukje outback (tot het ons echt te warm werd) zijn wij vervolgens weer naar het zuiden gezakt. Toen het voorjaar hier overging in de zomer (wanneer het bij ons winter is, is het hier zomer) en de temperaturen verder opliepen, hebben wij de kust weer opgezocht. Recent hebben wij Sydney (de hoofdstad van de staat New South Wales) verkend en de federale hoofdstad Canberra (Australian Capital Territory). De Kerstdagen willen wij doorbrengen in Melbourne (de hoofdstad van de staat Victoria). Na de jaarwisseling gaan wij nog ruim een maand naar Tasmanië, een eiland (een aparte staat) bijna zo groot als Nederland. Vanuit Melbourne is het 12 uur varen met de ferry naar Tasmanië. Na Tasmanië gaat ons busje weer op de boot retour Nederland en vliegen wij terug naar Amsterdam. Maar hopelijk is dit, zowel letterlijk als figuurlijk, nog heel ver weg.

Onze tips
Waar hebben wij tijdens onze reis met onze California camper veel plezier van gehad: Allereerst van het boven slapen. Dit is een prima bed met rondom in het tentdoek ventilatieopeningen zonder dat vliegen en/of muggen naar binnen kunnen komen. Omdat wij met z’n tweeën reizen en altijd boven slapen, hadden wij in Nederland de achterbank in onze bus reeds vervangen door een aparte stoel. Dit levert meer ruimte in het leefgedeelte van de bus op en naast deze ene stoel achterin is dan plaats voor een klein toilet (of voor onze twee fietsen in de lengterichting van de bus gedurende zeetransport). Natuurlijk hebben wij ook veel plezier van onze horren voor de zijdeur, bij de achterklep en voor het keukenraam. Maar wanneer het echt warm is, kun je niet genoeg ventileren. Daarom hadden wij zelf ook nog twee extra horren gemaakt voor de ramen van de beide voorportieren. Met alles open kun je dan ’s avonds toch met een ‘buitengevoel’ binnen in de bus zitten zonder last te hebben van vliegen of muggen. Van onze navigatiemiddelen hebben wij ook veel plezier, te weten: een los Garmin navigatietoestel met extra aangekochte Australië kaart, op onze smartphones/tablets de Australische Apps WikiCamps en TravelMate, waar offline alle campings op staan, en de -ook offline te gebruiken- App Maps Me (met gratis te downloaden kaarten). Voor onze smartphones hebben wij lokale prepaid SIM-kaarten gekocht, waardoor wij altijd online zijn en niet afhankelijk zijn van -soms beperkte- wifi op campings. Wij noemden al onze porti-porti, want het is heel fijn wanneer je, indien nodig, ‘self-contained’ kunt zijn. En niet te vergeten natuurlijk onze fietsen, zodat je bijvoorbeeld snel even een boodschapje kunt doen zonder gelijk op te hoeven breken. Omdat aan boord van zeeschepen geen gasflessen mee mogen, moesten wij hier een nieuwe gasfles kopen. Alleen was het passend maken van de Australische aansluitingen op onze bus nog wel even een uitdaging. Waar wij ook tegenaan liepen was dat in het warme klimaat de ingebouwde ijskast in onze camper er wel erg hard aan moest trekken. Dat vreet natuurlijk stroom. En wij zijn nu juist van die kampeerders die graag in natuurparken staan zonder stroomaansluiting. Ondanks onze twee extra accu’s in het camperdeel en het zonnepaneel op ons dak, kwamen wij soms toch stroom te kort. ‘Do as the Aussies do’: die hebben vaak extra vrijstaande ‘solar panels’. Zo’n extra vrijstaand (inklapbaar) zonnepaneel hebben wij hier ook maar aangeschaft.

Wij hopen met ons reisverhaal te hebben bijgedragen aan het versterken van de reiskriebels van onze mede California camperaars. Wij wensen jullie, zoals men hier Down Under zegt: vele Happy Travels!

Charles Kool en Margo Beukers.