Enkeltje Ghana-Zaandam

Enkeltje Ghana-Zaandam

Ghana ligt aan de westkust van Afrika, aan de Golf van Guinea. Er wonen bijna 24 miljoen mensen. Het land drijft sterk op de export van grondstoffen, met als voornaamste product cacao. Henk Dekker werkt al jaren voor een groot cacaobedrijf in de Zaanstreek, dat er overheerlijke chocolade van maakt. In 2007 vroeg zijn werkgever of hij een aantal jaren naar Ghana zou willen, om er een nieuwe cacaofabriek op te bouwen. Na enig overleg besloot de familie Dekker het te doen en begin 2008 vlogen zij naar Ghana. Twee jaar later was de klus geklaard en werd de terugreis naar Nederland ingezet? Maar op een iets andere manier dan de heenweg: in een nieuwe Volkswagen California!

Henk Dekker: “Begin 2008 zijn we in Ghana gaan wonen. Het was vanaf het begin heel hard werken. In een land als Ghana is het niet eenvoudig om een groot project als het bouwen van een fabriek van de grond te krijgen. Alle materialen komen uit Europa. Mijn vrouw Marijke zorgde ervoor dat driehonderd containers en twaalf grote vrachtwagens met enorme machines op tijd in de stad Kumasi aankwamen. Ik zorgde er vervolgens voor dat alles werd gebouwd en de machines werden geplaatst en aangesloten. Met de hulp van een aantal Nederlandse monteurs, maar veel werk is ook samen met Ghanese bedrijven gedaan.

 

Ervaren camperaars

Al sinds 2001 zijn we enthousiaste camperaars. We startten toen met een Volkswagen California T4 en vanwege het vertrek naar Ghana verkochten we toen onze tweede camper, een T5. Met deze campers beleefden we mooie vakanties, vooral naar Zuid-Europa. Van Griekenland, Kroatië tot Spanje en Italië. Vaak op campings maar ook vrijstaand in de natuur. We gingen er ook mee op wintersport en maakten veel korte trips. De California was tussen de trips door ook onze ruime en comfortabele auto voor elke dag.

 

Slimme aankoop

Ook in Ghana probeerden we af en toe wat tijd te pakken om het land te ontdekken. Dat deden we in de ‘Landcruiser van de baas’. De wegen waren slecht maar lang niet zo slecht als we aanvankelijk dachten. Ook spraken we regelmatig met mensen die vanuit Europa door Afrika reisden en in onze woonplaats Kumasi verbleven. Zij vertelden over hun mooie reiservaringen en dat het eigenlijk nauwelijks problemen opleverde. Zeker op die momenten misten we onze California. Niet zozeer om er in te slapen, want de nachten in Ghana zijn heet en niet ongevaarlijk. Maar wel de ruimte, het gemak en comfort van de keuken met koelkast, de stoelen en tafel en het rijcomfort natuurlijk, in vergelijking met de Toyota Landcruiser. Toen we er achterkwamen dat het fiscaal gezien aantrekkelijk is om een auto te kopen als je in het buitenland woont, was het idee van een avontuurlijke terugreis snel geboren.

 

Nieuwe California 4Motion

We kozen voor een vierwielaangedreven 4Motion, met de sterkste motor. Daarmee zouden we de slechte wegen en zand goed aankunnen. De camper werd in Europa besteld en overgevaren naar Ghana. Met dit spannende plan in het hoofd, bogen we ons tegelijkertijd over de route, gebruikmakend van ervaringen van anderen via internet. We hebben de route in etappes ingedeeld, waarbij we de minder interessante stukken sneller aflegden dan de boeiende gebieden.

Vertrokken!

Begin januari 2010 was het dan zover! We namen afscheid en niet zonder enige opwinding werd de reis aanvaard. In drie tot vier weken wilden we naar Nederland rijden, via Burkina Faso, Mali, Senegal, Mauritanië, Westelijke Sahara en Marokko. Daarna volgde de oversteek naar Spanje.

 

Hoogtepunten

De reis heeft veel indruk op ons gemaakt. In Mali bezochten we de Dogon Vallei, waar je rotsgraven en graanschuren ziet, die door de vroegere bewoners tegen de rotswand zijn gebouwd. Ook de lemen dorpjes zijn prachtig. Maar ook de hoofdsteden van de
landen die we doortrokken
waren geweldig. Zoals 
Ouagadougou in Burkina Fasso, Bamako in Mali en Nouakchott in Mauritanië. Prachtige namen en prachtige steden met exotische uitstraling en erg aardige mensen. Onderweg ontmoetten we nog een aantal Franse motorrijders die we vanuit onze California brood met Nederlandse kaas konden aanbieden en hebben we Afrikaanse jongetjes pindakaas leren eten. Bij St. Louis in Senegal bereikten we de oceaan. We hadden helaas geen tijd om Dakar te bezoeken, maar naar we hoorden is het vooral de legendarische naam die aantrekt, verder is het er alleen druk en chaotisch. De route langs de oceaan en door de westkant van de Sahara is fantastisch. Dromedarissen met Bedoeïenen, vissers die net hun vangst binnen brengen, eindeloze wegen door het zand. Opvallend is hoe goed de wegen zijn. Van de in totaal bijna 11.000 km was maar vijfhonderd kilometer erg slecht maar door de snelheid te beperken is het voor elke auto te doen.

 

Vriendelijk en mooi Marokko

De laatste week trokken we door Marokko, met mooie steden, heerlijk eten en prima wegen door fantastische bergen. Ook daar weer alleen maar aardige mensen ontmoet, hulpvaardig, gastvrij en geen spoor van criminaliteit. In Zuid-Marokko zijn hele dorpen met campers van Europeanen die daar overwinteren, werkelijk duizenden campers die daar genieten van het mooie weer. Daartegenover hadden we de eerste sneeuw in het Rif-gebergte. Onze 4Motion had er geen enkele moeite mee.

 

Entree Europa

Begin februari maakten we de oversteek naar Spanje en begonnen we aan de laatste 2500 kilometer naar Zaandam. Zonder problemen zijn we thuisgekomen, een fantastische ervaring rijker. De California was de gehele reis onze rijdende huiskamer, met heerlijk gekoelde drankjes en veel comfort. We hebben nog geen lekke band gehad!

kerst-in-marokko