Geocaching in Frankrijk

Marja en Frank van Diepen zijn sportieve vijftigers. Kamperen met een trekkerstentje en fietsen, vroeger zeilen met hun kajuitjacht, wandelen, skeeleren, schaatsen en geocaching… Ook werken zij nog: Frank als ambulanceverpleegkundige en Marja bij een tuinontwerpbureau. Nu de vier kinderen de deur uit zijn, trekken zij er weer vaker samen op uit. Marja: “Wij houden van veel spontane korte uitstapjes, met de fietsen mee. Maar zochten voor het kamperen toch wel wat meer comfort. We huurden twee weken een California bij het Volkswagen Campercentrum en trokken ermee naar Frankrijk. Dat beviel ons zo goed, dat we direct daarna onze eigen Volkswagen California kochten. Daar hebben we twee maanden mee overwinterd in Spanje!”

“Kamperen hebben we altijd gedaan, ook met de kinderen. We trokken veel rond, met bescheiden tentjes en zijn in veel landen geweest, zoals Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland en Italië. Begin 2016 kwam op een beurs in Houten voor het eerst een camper in beeld. Het kamperen gaat ons op zich goed af, maar we zochten toch wat meer gemak. Een comfortabel bed, de warmte van een kachel als het nodig is en niet steeds dat opzetten, inrichten en weer afbreken van je tent. In het voorjaar van 2016 huurden we een week een Tonke camper en trokken ermee naar de Ardennen. Het verblijven in een camper deed me een beetje denken aan onze zeiltochten vroeger. Vooral het formaat van de camper, gebaseerd op de Volkswagen Transporter, beviel ons erg goed. Eenmaal weer thuis kwamen we via internet in contact met Volkswagen Camper Centrum, waar we in september een California voor twee weken huurden. Daarmee trokken we naar Frankrijk.”

Vive la France
“We waren laat weg, onze eerste dag van deze vakantie. Gevolg was dat we al snel in een lange file terechtkwamen. Dus verlieten we bij Lexmond al de snelweg voor een koffiestop. Bij toeval vonden we daar een prachtig plekje, aan een haventje. Zo leuk dat we besloten daar de nacht te blijven. Af en toe kwam er een binnenschip langs en wat mensen met een hondje. Onze vakantie was meteen begonnen! De volgende dag op naar Verdun. Mijn man wilde graag de Eerste Wereldoorlogsmonumenten zien, van de zware gevechten tussen de Fransen en de Duitsers. Erg indrukwekkend als je ervaart wat daar gebeurd is. We zijn er een paar dagen gebleven. Daarna reden we door naar Rolampont, waar we een prachtige camperplek (Halte Nautique) vonden aan een kanaaltje met veel groen. Mét stroom en water. We hebben daar een aantal prachtige wandelingen gemaakt, langs verschillende cascades (getrapte watervallen).”

Geocaching
“Wij doen vaak geocaching. Via een app een, vaak heel boeiende, route lopen die iemand ergens heeft uitgezet met coördinaten en soms ook een ‘schat’ vinden en puzzles oplossen. Die schat kan van alles zijn. Erg leuk en je maakt zo vaak verrassend leuke alsook educatieve wandelingen. In deze vakantie hebben we dat ook een aantal keren gedaan. Onze reis vervolgde naar Beaune, via de prachtigste binnenwegen.”

Plateau van duizend meren
“Ons doel was om uiteindelijk bij het plateau van de duizend meren te komen. Onderweg kampeerden we nog bij het stadje Pérouges. Zo ideaal met een camper, we kwamen in de loop van de middag aan, parkeerden onze camper voor twee euro en liepen het prachtige middeleeuwse stadje in. Ook de volgende morgen bezochten we Pérouges nog en gingen toen weer verder richting De Dombes, het gebied waarin de door monniken uitgegraven duizend (eigenlijk 850) meren liggen. Prachtig natuurgebied met ook veel watervogels en andere dieren, we zagen nog een beverrat zwemmen. De meertjes waren bedoeld voor de visteelt (later ook elektriciteit en irrigatie) en liggen op een plateau dat circa 12.000 jaar geleden is ontstaan in de laatste ijstijd. Je kunt er fantastisch wandelen en fietsen, en pittoreske dorpjes bezoeken met leuke kerkjes en musea.”

Colletje bedwongen
“Mijn man Frank had zijn zinnen gezet op het bedwingen van een col. Dat moest gebeuren in de Jura, dus dat werd onze volgende bestemming. Weer een mooie camping aan een riviertje bij Villard-Saint-Sauveur. Daar is hij met succes de ruim duizend meter hoge Col de la Croix de la Serra opgefietst, toch een knappe prestatie. We zijn nog een paar dagen op de mooie camping gebleven. Mooie (geocaching) wandelingen gemaakt door de groene omgeving, met de beroemde watervallen en bomen waarin het mos tot aan de toppen is gegroeid.

Daarna waren onze twee weken bijna om en reden we, via mijn broer in Eindhoven (waar we in onze camper op de oprit sliepen, weer naar huis. Met een camperervaring die naar veel meer smaakte. En zou leiden tot aanschaf van een Volkswagen California Ocean uit 2013!”

Voordelen van een camper
“Groot voordeel van een camper is de snelheid waarmee je ergens staat en weer weg bent. Ook bij regenachtig weer heeft een camper zoveel voordelen. Daardoor voel je ook veel minder weerstand om op pad gegaan, je bent minder afhankelijk van het weer en verlengt je vakantieseizoen ermee. Natuurlijk ook het lekkere bed en de verwarming, we stonden al eens met min drie graden bij Winterswijk. Geen enkel probleem! We willen zeker ook nog gaan wintercamperen. Meest bijzonder is de vrijheid die een camper je geeft. Hij rijdt gemakkelijk, je komt er overal mee en kunt hem overal neerzetten omdat hij niet te groot is. Unieke van camperen is toch wel om op een mooie plek te staan, zoals in de Jura, lekker helemaal weg van thuis, met alles wat je nodig hebt bij de hand.”

Reisplannen
“IJsland staat hoog op onze reisagenda. Maar we beginnen met twee maanden overwinteren in Spanje. Eerst naar Parijs, waar we de feestdagen gaan doorbrengen op een stadscamping aan de Seine. Dan door naar het zuiden langs de zuidoostkust van Frankrijk en Spanje. We gaan een aantal mooie steden bezoeken. Maar we hebben geen vast programma en zien wel waar we uitkomen.”

Ervaring met Campercentrum Nederland
“We hebben goede ervaringen met het Campercentrum. Zo kregen we een technische avond aangeboden die erg leerzaam was, ik heb drie A-viertjes volgeschreven! Ook werd een probleem met de Bearlock goed opgelost en werd onze camper zelfs thuisgebracht na de reparatie. Of het nog beter kan? Wij hadden een zoekopdracht aan hen gegeven voor een California met automaat, maar daar hoorden we eigenlijk lang niets van. Toen we een afspraak hadden voor een camper, bleek deze verkocht. Men was ons telefoonnummer kwijt en kon ons niet daarover informeren. Gelukkig kwam de camper toch weer vrij. Als tip wil ik graag meegeven dat zij accessoires ontwikkelen die van de kleine ruimte in je camper een mooi geheel maken. Dan wordt het geen allegaartje in je camper. Ik zou ook best ervaringen willen uitwisselen met andere campereigenaren. Ik ben benieuwd hoe anderen bepaalde zaken oplossen, zoals met bergruimte. Kunnen we van elkaar leren. Wij zochten bijvoorbeeld een oplossing voor het (verplicht) afgesloten opbergen van een laptop, waarvoor wij zelf een vakverdeling hebben gemaakt in de lade onder de bank. En deze van een Bearlock slot hebben voorzien. Wellicht kan een ander daar ook wat mee.”

De Volkswagen California is een investering in onszelf!