Kerst in Marokko

Dit is het reisverslag van de “Marokko Kerst Reis 2013” die klanten van Campercentrum Nederland hebben gemaakt. 

Dag 1. Verzamelen op Campsite Tarifa (Spanje)
Iedere deelnemer is gearriveerd op de campsite. ’s Middags is er een welkomstborrel, smaakvol verrijkt met Spaanse tapas hapjes. De routeboeken en de wegenkaarten hebben de deelnemers in Nederland al gekregen, maar de rallybordjes krijgen ze hier. Ook stellen alle deelnemers zich aan elkaar voor en het blijkt een heel divers gezelschap te zijn. Met één gezamenlijk passie: camperen!
De eerste briefing van reisleider Michel Albregts, de reisleider van GlobusOverland (GO) volgt, waarin niet alleen de wetenswaardigheden van Marokko worden verteld, maar ook de verkeerschaos waarop de deelnemers zich kunnen voorbereiden. Na afloop van de gezellige eerste ontmoeting worden bij sommige deelnemers hun haperende navigatietoestellen weer tot de orde geroepen door GO.

Dag 2. De oversteek naar Afrika
Vroeg uit de veren want de boot wacht. In colonne rijden we naar de haven. Niet dat colonne rijden hier noodzakelijk is, maar het is wel gezellig: met 20 campers achter elkaar! Het havenpersoneel lijkt het ook erg bijzonder te vinden en kent GO nog van de vorige reizen. De formaliteiten zijn snel achter de rug en de overtocht verloopt rustig. Na een klein uur komen we aan in de haven van Tanger. We moeten twee uur wachten totdat de reisformaliteiten zijn geklaard door Michel. Tijdens het wachten krijgen de deelnemers mierzoete thee. Daarna kan een ieder “zijns weegs” gaan. Sommige gaan naar Assilah, en sommige gaan direct door naar de eindbestemming van die dag: Moulay Bousselham. ’s Middags maken we hier een gezamenlijke boottocht door de lagune met lokale vissers. Diverse vogelsoorten zien we. Op de terugtocht heel veel regen en onstuimig weer. We verzuipen collectief in het hemelwater, maar dat maakt de groepsband alleen maar sterker. ’s Avonds eet de gehele groep een overheerlijke Tajine en volgt de briefing voor de volgende reisdag.

Dag 3. Via Meknes naar Fes
Vandaag gaan we via Meknes naar Fes. Iedereen kan individueel rijden, want met behulp van het routeboek en de Garmin navigatie is het een fluitje van een cent. Toch rijden veel deelnemers gezamenlijk op. Gewoon, omdat het gezellig is. Enkele deelnemers bezoeken Volubilis, een ruïne van een Romeinse nederzetting. De meeste deelnemers ontmoeten elkaar weer om half drie op het centrale plein van Meknes, voor de prachtige poort van de Bab el Monsour. Hier maken we een groepsfoto. Alle California’s bij elkaar, een mooi gezicht. Er is politiebegeleiding geregeld en Rob Marchal deelt wintermutsen uit aan de dienders. We kunnen niet meer stuk!

Dag 4. Meknes
Vanuit onze campsite in Fes gaan we met een luxe touringcar terug naar Meknes. Uurtje rijden, en de camper blijft veilig achter op de campsite. We bezoeken het Mausoleum en eerste Souk (bazaar). Toegezongen door een groep schoolkinderen. ’s Middags heerlijk de tijd om op het terras te genieten van de uitstekende koffie die men hier serveert.

Dag 5. Fes
Vandaag staat Fes op het programma. Ali is onze gids en laat op zijn eigen manier zijn stad aan ons zien. We rijden over de Hassan boulevard die geïnspireerd is op de Champs Elysee. We maken een groepsfoto voor het grote paleis en lunchen ’s middags in een voormalig paleis. Na het eten verplaatst de bonte stoet zich via een doolhof van kleine steegjes naar de wereldberoemde leerlooierijen. Met een takje munt onder de neus om de stank te verdrijven, bekijken we hier deze eeuwenoude traditie. Ook een pottenbakkerij wordt bezocht. Typische Oosterse keramiek op alles wat je maar kunt bedenken; tafels, stoelen, fonteinen, borden, kopjes en eierdopjes. Alles wat een toerist kan kopen heeft men hier. Leuk om te zien hoe dit wordt gemaakt en een mooi aandenken voor thuis. Aan het einde van deze dag drinken we thee en roken we waterpijp in een eeuwenoude Riat. Bij terugkomst op de campsite is iedereen moe maar voldaan van de vele indrukken van vandaag.

Dag 6. Van Fes naar Ouzoud
Vroeg uit de veren vandaag. Gelukkig heeft GO vers brood geregeld, dus iedereen heeft een topontbijt. De tocht van vandaag is de langste van deze reis. Er zitten dagen tussen van 50 kilometer, maar deze dag is ruim 300! Een werkelijk prachtige toch leidt ons door het Midden Atlas gebergte. Hier, op 1600 meter hoogte, zie we nomaden met hun schapen, cederbomen en sneeuw. Wat een rust, het lijkt of we in een andere wereld zijn terechtgekomen. De tocht leidt ook langs de wintersportplaats Ifrane, dat een beetje Zwitsers aandoet. Er zijn veel terrasjes hier om te genieten van een lunch of een kop koffie. In Ouzoud overnachten we bij een Nederlands echtpaar dat hier een camping heeft opgezet. We bezoeken de bekende watervallen hier en verbazen ons over het feit dat er nergens balustrades of hekken zijn om de mensen te beschermen. Later horen we dan ook dat er elk jaar mensen naar beneden vallen. Wij gelukkig niet…
Omdat Tineke, de vrouw van Rob Marchal, (bijna) jarig is, wordt de groep getrakteerd op een heerlijk diner. De hele groep geniet en de sfeer is top. We zijn al over de helft van de reis, dus genieten maximaal.

Dag 7 en 8. Onderweg naar en verblijf in Marrakech
Een klein stukje rijden vandaag, maar wel een mooie tocht door de bergen. Bij aankomst in Marrakech wordt er collectief ingeslagen bij de Marjane; de bekendste supermarkt van Marokko. Gelukkig verkoopt men hier ook wijn en bier; iets dat niet vanzelfsprekend is in een islamitisch land. De campsite ligt buiten de stad, maar is van alle gemakken voorzien. Warm water, internet, restaurant en een zwembad. Ondanks dat het water fris is, nemen Jan en Rob een verfrissende duik. Een soort van vervroegde Nieuwjaarsduik. Heerlijk om in de zon te genieten van de 23 graden die de thermometer aangeeft. In Nederland is het koud en guur. Hier is het heerlijk aangenaam. Eerste Kerstavond bezoeken we een fantasia en dinershow. Toeristisch opgezet, maar onze groep laat zich niet kennen en gezamenlijk maken we er een zeer geslaagd Kerstfeest van. De volgende dag bezoeken we de oude medina van Marrakech. Met paardenkoets ontdekken we de stad en verbazen ons over het circus dat zich afspeelt op het bekende Djemaa el Fna plein. Vuurspuwers, slangenbezweerders en handlezers. Maar ook kunstgebittenverkopers, sinaasappelpersers en acrobaten laten ons van de ene in de andere verbazing vallen. ’s Avonds wordt dit plein omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant en eten we er onze buik vol.

Dag 9. Onderweg naar Rabat en Casablanca
Bezoek Hassan Moskee Deze grootste moskee van Marokko heeft een verschuifbaar dak en een laserstraal die 35 kilometer richting Mekka schijnt. Zodat je je kleedje altijd de goede kant uitrolt. In Rabat bezoeken we de Hassantoren en het naastgelegen mausoleum van Koning Hassan. Helaas geen campsites in Casa of Rabat, dus de dag eindigt in Kenitra. De briefing van deze avond wordt vergezeld met glühwein. Rondom het kampvuur worden reisverhalen verteld en opnieuw is de avond gezellig. De groep blijkt zeer coherent en we zijn allemaal blij in dit mooie land op reis te zijn.

Dag 10. Terug richting Tanger
We volgen een mooie kustroute waarbij iedereen opnieuw individueel kan rijden. We bezoeken de mythische grotten van Hercules, met uitzicht op de straat van Gibraltar. De vorm van deze grot doet denken aan de contouren van het Afrikaanse continent. We overnachten op een hoog gelegen camping met uitzicht op de Middellandse zee. ’s Avonds volgt een afscheidsdiner, waarbij niet alleen GO en Camper Centrum Nederland, maar ook Bernie en Angele – twee deelneemsters van de groep – hun zegje doen. Zij hebben voor iedereen herkenbare uitspraken op papier gezet, wat tot veel hilariteit leidt in de groep. Bij het knapperende open haardvuur volgt de laatste briefing van deze reis en iedereen gaat rond elf uur onder de wol. Het weer is veranderd van zonnig naar regenachtig en het lijkt erop dat de hemel om ons vertrekt huilt.

Dag 11. Terug naar Europa
De havenformaliteiten verlopen deze keer minder vlot en iedereen moet persoonlijk bij de douaniers verschijnen. Als men merkt dat onze groep veertig personen telt, wordt het de hoofdcommandant allemaal véél te moeilijk en heeft hij spijt van zijn uitspraak. Uiteindelijk mogen we allemaal snel door en worden onze campers met mobiele apparatuur gecontroleerd op drugs en verstekelingen. Want regelmatig proberen Marokkaanse jongeren onder of in een vrachtwagen de oversteek naar het rijke Europa te wagen. Niet veel later staan alle campers weer op de boot. De zee is veel ruwer dan de heenweg en sommige groepsleden krijgen het letterlijk en figuurlijk Spaans benauwd. Uiteindelijk staan we een uurtje later toch weer op de plek waar wij elf dagen geleden vertrokken. Moe maar voldaan, zoals dat heet. Geen ongelukken, geen pech. Niet eens een lekke band! En onze groep had toch tachtig banden! De groep neemt afscheid van elkaar en belooft elkaar te ontmoeten voor een reünie in Nederland.