Lekker in je eigen cocon door Europa!

Nolly Vos en haar man zijn beide architect. Als kind kampeerden zij beiden met hun ouders in Europa. Met hun eigen kinderen (6,8 en 10 jaar) hebben zij ook al de nodige vakanties doorgebracht, waaronder Amerika met een camper. Nolly: “Wij boekten vaak vaste vakanties, maar voelden een soort heimwee naar dat vrije kampeergevoel, het trekken door Europa. Maar met drie jonge kinderen vonden we dat met een grotere personenauto en tent toch wel wat gedoe. Zo kwamen we op het idee om eens een camper te huren.”

Met Volkswagen T2 op pad
“We huurden een oude Volkswagen T2, lekker nostalgisch. Dat was een erg leuke ervaring. Met een camper is vakantie een ander gevoel, je komt in een ander ritme en komt heel gemakkelijk in contact met andere mensen. Het beviel zo goed dat we overwogen om een T2 te gaan kopen, maar al snel bleek dat met de milieuzone van Rotterdam niet handig. Even dachten we aan een nog oudere Volkswagen camper die vrijgesteld zou zijn voor milieuzones, maar besloten toch voor een moderne te gaan. Wel wilden we beslist een Volkswagen. Wij houden van de traditie die zij in campers hebben. Ook vinden we hem mooi, het is een geslaagde evolutie van de T1 naar nu de T6, met een strak en tijdloos design. En ook praktisch: als het ooit nodig zou zijn, vind je overal in Europa wel een Volkswagen-dealer die je kan helpen.”

Eerste eigen camper!
“Via Marktplaats kwamen we uit bij het Camper Centrum in Amersfoort. Grappig is dat de basisvoorzieningen van de California nog steeds doen denken aan die van de oude Volkswagen campers. Daarna houdt het vergelijk wel op. De California biedt veel meer ruimte, comfort en veiligheid. Het rijdt ook erg goed en gemakkelijk. We hadden ons goed voorbereid en wisten precies wat we wilden, zoals een automatische versnellingsbak. En in januari 2016 kregen we onze California geleverd!”

Testrit naar Zwitserland
“Een maand later reden we ermee naar Zwitserland, voor een skivakantie, zij het in een huisje. Het was dus meer een testrit. Je merkt dan hoe leuk het rijden en verblijven in de camper is, het voelt meteen als vakantie. Wij houden van veel rijden, dat deden we ook in Amerika. We genieten ervan om door allerlei landschappen te trekken.”

Zesduizend kilometer
“Afgelopen zomer was de bestemming Spanje. Het rijden ernaartoe was al heerlijk. Eerst een paar dagen door Frankrijk, richting de prachtige noordwestkust van Spanje. Van de Pyreneeën dan naar het zuiden richting Malaga. Mooi hoe je onderweg alle landschappen aan elkaar reist. De kleine dorpjes zonder toeristen. Langs de moskee van Cordoba. Toen naar een yoga-resort in Granada (het enige wat we vooraf geboekt hadden). Terug langs Valencia met zijn mooie museum, en later via Barcelona weer verder noordwaarts. In drieënhalve week reden we zesduizend kilometer!”

Onze buddy
“Het camperen ging echt prima. Na aankomst sta je heel snel en je bent ook heel snel weer ingepakt. Het meest unieke vinden wij dat je reist in je eigen cocon. Je hebt altijd je eigen leefomgeving bij je hebt, waar je ook bent. De camper wordt echt je ‘buddy’ waarmee je steeds weer een nieuw avontuur aangaat. Af en toe boekten we onderweg een hotelletje, gewoon even voor de luxe en afwisseling. Maar we merkten hoe prettig we het vonden om daarna weer met onze buddy op pad te gaan. De kinderen voelden dat net zo!”

Het vrije, open gevoel
“Fietsen hebben we niet meegenomen, kunnen ze ook niet gestolen worden, dachten we. De luifel hebben we nauwelijks gebruikt, wij houden van het vrije open gevoel en het buiten zijn. In de toekomst willen we daarom ook meer buiten koken. Het wild kamperen hebben we nog niet gedaan maar lijkt mij echt geweldig, al moeten we nog even uitvinden waar dat wel en niet mag. Verder daagt de California ons uit om ‘teveel’ te reizen, dat moeten we met de kinderen nog wel even blijven doseren.”

Camperen en kinderen gaan prima samen
“Elke dag reden we wel een uur of vier. Toch hebben de kinderen zich in de camper prima vermaakt. We reden meestal in de heetste uren van de dag en dan zaten zij lekker koel in de camper. Ze vermaakten zich met elkaar, met lezen en met muziek luisteren op de iPod. Eigenlijk hebben ze zo weinig nodig om het leuk te hebben. s ’Nachts konden we met z’n allen in de camper slapen, maar het tentje naast de camper was natuurlijk net wat spannender.”

Camper trekt jongere doelgroep aan
“Ik denk dat er steeds meer jongere gezinnen met een camper op vakantie zullen gaan. Vooral om het gevoel dat je samen als gezin hebt in een camper. Dat kneuterige samenzijn, zeg maar. Maar ook de ruimte die je hebt. De groepsreizen van het Camper Centrum lijken ons ook leuk, maar alleen als er ook andere gezinnen bij zijn.”

Rondje IJsland met eigen camper!De Volkswagen California is een investering in onszelf!