Met de California door ongerepte natuurgebieden

Ruige en ongerepte natuurgebieden, in landen als Noorwegen, Zweden, Finland en Schotland. Maar ook de zuidelijker gelegen Dolomieten. Dat zijn de favoriete bestemmingen van Desiree van Loon en Jan Heuer. Na twee grotere campers kozen zij in 2008 voor de compacte Volkswagen California. Desiree: “Wij houden van moeilijk begaanbare weggetjes waarvan je vaak niet weet waar ze uitkomen en zochten een camper die dat aankan. De rijkwaliteiten en het vernuft van de California hebben ons echt verrast!”. Onlangs kochten zij hun tweede California.

Wij vielen voor het vernuft van de California.

Zowel Desiree als Jan hebben een fulltime baan. Zij in de communicatie bij een landelijke verzekeraar, hij als projectleider in de bouw. Desiree: “Wij zijn echt buitenmensen. We wonen in een buitengebied en houden van wandelen, tuinieren, klussen en fotograferen. Onze reisbestemmingen zijn vrijwel altijd ongerepte, bergachtige landschappen. Vroeger sliepen we dan in appartementen. Maar in ons favoriete Noorwegen keken we al met een schuin oog naar de vele campers die ons passeerden. Vaak stonden ze ’s avonds in gezellige kleine groepjes op een mooie plek. Ik zag het al helemaal voor me: gewoon ergens heenrijden en wel zien waar je uitkomt. Overnachten waar je wilt. In de bergen of op een strand. Dat voelde als de ultieme vrijheid. En bleek het ook te zijn!”

Onze eerste campers
“Onze eerste twee camperervaringen beleefden we met een huurcamper, een integraal. Dat was meteen geweldig. We merkten toen ook het sociale aspect van een camper. Je stopt bij een meer en korte tijd later komt een tweede camper bij. Sta je opeens samen een hengeltje uit te gooien en een visje te roken. Luister je naar elkaars mooie verhalen. Geweldig! Sowieso vinden veel mensen een camper gaaf en spreken je spontaan aan. Ons enthousiasme was meteen aangewakkerd en we besloten om een camper te gaan kopen. Gestuurd door ons beperkte budget – we waren nog vrij jong – werd dat een oudere Hobby half-integraal. Met de nodige gebreken, bleek later. Twee jaar later ruilden wij hem met een zucht van verlichting in voor een jongere Hymer. Dat was een fijne en comfortabele camper, maar niet gebouwd voor smalle en moeilijk begaanbare wegen. En die rijden we juist zo graag! Na drie jaar overwogen we een buscamper en kwamen ook uit in Amersfoort, bij Volkswagen Campers. Daar ontdekten we voor het eerst de California.”

De eerste California
“Van de ruime Hymer naar de veel kleinere California, daar hadden we nog wel wat twijfels over. Bij het Camper Centrum werden we uitgebreid door de California geleid en we waren echt verrast door de vernuftigheden die erin zitten. Je merkt dat het een camper is waar veel praktische ervaring inzit, alles klopt. Ook rijdt het heel gemakkelijk, net als een personenauto. Bijkomend voordeel was dat we de California niet een half jaar hoefden te stallen, zoals de Hymer. Er stond een luxe uitgeruste California 4Motion met zware motor die ons meteen aansprak. Toen we onze Hymer en personenwagen konden inruilen, was de koop snel rond. Zes jaar hebben we echt genoten van deze camper, en er mooie reizen mee gemaakt. Met hartzeer deden wij hem van de hand en kochten eind 2015 in Amersfoort een nieuwere California, waar we dit jaar mee op pad gaan. Onder andere naar IJsland!”

De Lofoten en Schotland
“Wij gebruiken de California veel. Het is onze enige auto, naast de zakenauto van Jan. Ik rijd er ook mee naar mijn werk en ben een opvallende verschijning tussen al die leasewagens. En als we een leuk feestje bij vrienden hebben, overnachten we vaak in de California op de oprit. Makkelijk toch? Maar vooral gaan we ermee op reis. Korte trips door Nederland, vaak heerlijk langs het strand. Ook naar Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en Zwitserland. Maar onze favoriet is en blijft Noorwegen. In 2015 was ons reisdoel de eilandengroep Lofoten in Noorwegen. Heerlijk pal aan de oceaan gekampeerd en ook een walvissafari gedaan. In het Zuiden van Noorwegen kwamen we tijdens een wandeling zelfs  Muskusossen tegen. Kortom: een supervakantie. Schotland vinden wij ook indrukwekkend. Mooi, ongerept landschap waar je heerlijk kunt wandelen én je wordt natuurlijk ondergedompeld in de rijke cultuur.”

Trekkers
“Omdat we geen toilet en douche aan boord hebben, overnachten we meestal op een camping. Het aankomen en vertrekken is meteen al leuk: waar menigeen loopt te rommelen met caravan of tent, zijn wij binnen een paar minuten klaar. We zien veel verraste blikken als we onze ‘bus’ in een camper veranderen, met hefdak en luifel. We worden ook regelmatig aangesproken door mensen die willen weten hoe dat werkt. De grote zijdeur geeft ons altijd het buitengevoel, ook als we binnen zitten. Televisie? Nee, die vind je bij ons niet aan boord. Wij vermaken ons liever met spelletjes, een goed boek of met andere mensen. En vertrekken dan meestal alweer de volgende dag. Het is heerlijk om zo te blijven ontdekken. De California geeft je echt een gevoel van vrijheid en comfort.”

Campercentrum Nederland
“Over het Campercentrum zijn wij erg tevreden. We wonen in het zuiden, maar voor alle onderhoud rijden we naar Amersfoort, omdat ze het gewoon netjes doen. Ze reageren snel, leveren een goede service, reparaties worden goed doorgevoerd en garantiezaken goed afgewikkeld. Ze zijn open en kennen ons bij de naam. Daar rijden wij graag wat extra kilometers voor. Wil je tijdens de reparatie weg, dan pak je een leenfiets en rijd je naar Ikea of naar het centrum. Of je gaat aan de gezellige stamtafel zitten, waar altijd wel iemand zit met wie je ervaringen kunt uitwisselen. Volkswagen kampeerders hebben toch iets gemeenschappelijks met elkaar, heb ik gemerkt. Ze groeten elkaar ook onderweg. Daarom zou het leuk zijn als er een Volkswagen-forum zou zijn, op de website of op facebook. Ik vind vooral de reisverhalen boeiend en die zouden we met elkaar kunnen delen. Ook zou ik het goed vinden als het Camper Centrum tips zou geven over bijvoorbeeld accessoires. Bijvoorbeeld hoe je een hor goed ophangt.”

In 2016: IJsland!
“We zijn nu een  reis van vier weken naar IJsland aan het voorbereiden. Niet met de (voor ons te lange) groepsreis van het Camper Centrum overigens, we gaan op eigen houtje. Maar ook wij rijden onze California in Noord-Denemarken op de boot en trekken op IJsland dan de unieke natuur in. We kijken er enorm naar uit!