Onze camperreis begon in Nieuw Zeeland

De kiem tot het aanschaffen van een camper werd bij Hanny en Gerard Lieverse gelegd in Nieuw Zeeland. In 2011 trokken zij van zuid naar noord in een compacte camper. Terug in Nederland volgden twee reizen met een huurcamper, naar de Noordkaap en naar Zuid Spanje. En in februari 2016 kregen zij hun nieuwe Volkswagen California T6 geleverd. Gerard: “We wilden een eigen camper om op elk moment te kunnen vertrekken!”

Enkele jaren geleden beëindigden Gerard en Hanny Lieverse hun werkzame leven. Hij als directeur Regulatory & Public Affairs bij een groot kabelbedrijf, zij als juriste. Langere vakanties werden toen mogelijk. Zoals in 2011 naar Nieuw Zeeland. Gerard: “Dat was een geweldige reis, en onze eerste camperervaring. Kamperen deden we daarvoor ook wel, maar met een tent en vaak wat langer op dezelfde plek. We begonnen op het zuidereiland, ooit nog ontdekt door Abel Tasman in 1642, in Chistchurch. Deze oudste stad van Nieuw Zeeland wordt wel de meest Engelse stand buiten Engeland genoemd. We maakten een rondreis op dit eiland en deden toen het noordereiland aan. Na aankomst in de hoofdstad Wellington trokken we via Napier, de stad van de Art Deco, via het vulkanische gebied en Auckland naar het noorden. Het landschap in Nieuw Zeeland is fantastisch en heel gevarieerd. Je hebt er regenwouden, gletsjers, prachtige kusten met brede strandzanden in het noorden, wijngebieden, vulkanische gebieden enzovoorts. Het land is net zo groot als Italië maar telt zo’n vier miljoen inwoners en is dus heel dun bevolkt. Dat maakt het praktisch om met een camper te ontdekken, want vaak is er geen hotel in de buurt. Na zes weken eindigde dit bijzondere avontuur. En waren we eigenlijk ook verknocht geraakt aan het camperen!”

Oriëntatie camper
“Weer in Nederland begon al snel onze zoektocht naar een geschikte camper. We bezochten een aantal dealers en de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Daar kwamen we in contact met het Camper Centrum en kregen een heel overtuigende indruk van de Volkswagen California. Compact en compleet, met elke ruimte benut. We besloten deze te huren voor een reis naar de Noordkaap.”

Noordkaap
“Het begon met de rit naar het noorden van Denemarken. Het viel ons op hoe gemakkelijk en comfortabel de California reed. Met de ferry voeren we naar Bergen, aan de zuidwestkust van Noorwegen. Van daaruit trokken we langs de kust omhoog tot Tromsø. Daar pakten we de ‘Postboot’, vroeger waren dat schepen die post en vracht langs de langgerekte kust van Noorwegen vervoerden, aangevuld met enkele passagiers. Tegenwoordig zijn dat volwaardige ferry’s, die van Bergen naar Kirkenes varen, vlakbij de Russische grens. Zo voeren wij met camper naar de Noordkaap, d.w.z. naar Honningsvag. Vandaar nog 40 kilometer met de camper naar de Noordkaap. De terugreis voerde via Zweden, langs Stockholm richting Malmö en toen over de bijna 80 kilometerlange Sontbrug. Vervolgens met de boot van Rodby naar Puttgarden in Duitsland en weer huiswaarts.”

Met vast bed naar Spanje
“De California had ons echt overtuigd. We twijfelden nog over één ding: wel of geen vast bed. Dus stelden we de koop nog een jaartje uit en huurden in 2013 een Westfalia buscamper met vast bed bij het Camper Centrum. Met dit keer de bestemming Zuid-Spanje. Door Frankrijk langs San Sebastian naar Bilbao, waar we Het Guggenheim Museum bezochten. Het is een van de drie Guggenheim-musea over de hele wereld (ook in Venetië en New York). Met kunstwerken van artiesten zoals Salvador Dalí, René Magritte en Andy Warhol. Het museumgebouw is op zich al een bezienswaardigheid. De reis ging door langs Madrid, en langs de Mezquita, de kathedraal van Córdoba (Werelderfgoed). De naam Mezquita betekent moskee en verwijst naar de periode voor het een kathedraal werd. Toen via de Sierra Nevada (hoogste bergketen na de Alpen) naar Cabo de Gata, de zuidoost punt van het Iberisch schiereiland. Vandaar via de oostkust met Valencia weer noordwaarts.

Valencia en architectuur
Valencia is een verrassend mooie stad. Vroeger liep de rivier Turia door de stad en zorgden overstromingen voor veel schade en slachtoffers. Daarom werd deze omgelegd naar de rand van de stad. Het drooggevalle gedeelte werd een groene zone en trekt nu als Turia Park veel bezoekers, met aan het einde de bijzondere en indrukwekkende gebouwen van Calatrava met onder andere een museum, zeeaquarium en een concertzaal. Je kunt de stad ook heel goed met de fiets ontdekken. Van Valencia trokken we weer verder naar het noorden en kwamen na zes weken weer met mooie ontdekkingen thuis.

Onze eerste Volkswagen California
Dat we een camper wilden kopen, hadden we al eerder besloten. We willen vaker spontaan op pad gaan en dan vinden wij huren en hopen dat er een goede camper beschikbaar is niet prettig. De Westfalia buscamper beviel ons goed. Maar de California beter. Natuurlijk was de buscamper wat groter, maar het verschil ervoeren we toch als klein. Dat heeft alles te maken met het slimme hefdak van de California. De zithoek van de California vinden wij zelfs ruimer. Beide campers rijden goed maar de California is stiller en compacter. Die rijdt net zo ontspannen als een comfortabele personenauto, maar dan met een prettige hoge zitpositie. We vonden de California ook slimmer, want elke centimeter van de Volkswagen is benut, de buitentafel en stoelen zijn slim opgeborgen en je hebt voldoende bergruimte. De keuze was voor ons dus niet moeilijk. Twee maanden geleden werd onze eerste eigen California T6 aan ons afgeleverd. We bereiden nu onze volgende trips al voor. Naar Bretagne en ook IJsland, Ierland, Schotland, de Baltische kust en Italië staan op ons lijstje. De Amerika-reis van het Camper Centrum lijkt ons ook bijzonder en we gaan zeker naar de informatieavond.

Campercentrum Nederland
Min of meer bij toeval zijn wij in contact gekomen met het Campercentrum, ik meen dat het op de kampeerbeurs in Utrecht was. We zijn daar prima behandeld, zowel voor huur als koop. De huurinformatieavond was goed georganiseerd en we zullen nog gaan deelnemen aan de technische informatieavond die zij organiseren voor kopers. De groepsreizen van het Campercentrum zijn gelukkig kleinschalig, maar wij reizen toch liever individueel. Alhoewel de reis naar Amerika in 2017 zeker onze interesse heeft, dat lijkt ons een geweldige ervaring!”