Reisverslag camperreis Abruzzen

Reisverslag camperreis Abruzzen

Onder leiding van Henk Filippo, Italiëkenner en auteur van de Dominicus reisgids ‘Wandelen in de Apennijnen’ werd afgelopen zomer een sportieve wandelreis voor camperaars georganiseerd door de Abruzzen. Met z’n twaalven (in 7 verschillende modellen Volkswagen buscampers) reden en wandelden we door deze schitterende bergachtige regio in het hart van Italië. 

Deze wandel-camperreis door de Abruzzen wordt in juni 2015 herhaald, en er wordt een extra reis georganiseerd door de noordelijke Apennijnen van Toscane en Emilia Romagna. Programma en informatie hierover vindt u op de website van Henk Filippo: www.uwcampergids.nl

reisimpressie

zondag 8 juni graanvelden vol klaprozen

Gisteren druppelen de deelnemers een voor een binnen op de agriturismocamping in het dorpje San Pio delle Camere in de buurt van L’Aquila. Iedereen zocht een mooi plekje tussen de bomen op de verder nog geheel lege camping. ’s Avonds genoten we van het heerlijke welkomstdiner met lokaal verbouwde specialiteiten als saffraan en truffel. Vandaag maken we een mooie eerste wandeling door een afwisselend landschap van glooiende graanvelden vol klaprozen en korenbloemen en beboste heuvels. Onderweg krijgen we ook heel wat interessante cultuur te zien: de overblijfselen van twee Castello’s, de romaanse kerk van Bominaco en de ruïnes van Peltuinum, de schamele resten van een Romeinse stad.       

maandag 9 juni – “wild kamperen”

 ’s Ochtend brengen we een bezoek aan de Grotte di Stiffe, prachtige druipsteengrotten met een onderaardse waterval. Ondanks dringende verzoek om niet te fotograferen, flitsen stiekem de camera’s en smartphones. Daarna zijn we naar het parco regionale Sirente-Velino gereden en over een super steil weggetje naar een verlaten hoogvlakte, waar we een korte wandeling hebben gemaakt naar het zomerdorp Pagliare di Tione. ’s Avond staan we ‘wild’ op de Prato del Sirente, een schitterende bergweide aan de voet van de Monte Sirente,. Volgens iedereen de mooiste kampeerplek van de reis. Behalve oog voor het landschap heeft men veel belangstelling voor elkaars campers en worden verschillende modellen en handigheidjes vergeleken. Het onderwerp “camper” zal de komende dagen nog vaak terugkeren. De volgende ochtend worden we gewekt door het geklingel van de koeien langs onze campers.

dinsdag 10 juni – “op berenjacht” 

Een rit van ca 100 km brengt ons naar het parco nazionale d’Abruzzo. Rond Pescasseroli maken we een ‘berenexcursie’ onder leiding van een parkwachter. Een paar uur stappen we behoedzaam rond door bossen en weilanden, maar sporen van beren zien we niet. Eén verdroogde “berendrol” is onze score! En vanaf het uitzichtbalkon bij het verlaten dorp Gioa Vecchio speuren we met verrekijkers de omgeving af. De beren hebben vandaag geen zin om uit het bos te voorschijn te komen.

woensdag 11 juni – “gemzen spotten”

6 fitte deelnemers maken een lange bergwandeling door het Val di Rose naar de passo Cavuto op 2000 m hoogte. De klim van 900 hoogtemeters wordt beloond, want we zien enkele groepjes gemzen, die zich verschuilen in de loodrechte kalkrotsen. Door een oerwoudachtige vallei dalen we weer af naar het dorp Civitella Alfedena. 

donderdag 12 juni – het middeleeuwse dorp Scanno

Een prachtige rit over de passo Godi brengt ons naar het wereldberoemde dorp Scanno. Een van de bekendste dorpen van de Abruzzen, behorende tot de “borghi più belli d’Italia” (‘mooiste dorpen van Italië). Het middeleeuwse centrum van Scanno bestaat uit een dicht opeengepakte verzameling huizen en steegjes en is zeer fotogeniek. We komen daarna vroeg aan op de camping boven het Lago di Scanno, weer zo’n heerlijke kampeerplek. Een bordje waarschuwt ons geen schoenen buiten te laten staan in verband met de plaatselijke volpo (vos). Niet veel later zien we inderdaad een prachtig vos door het gras sluipen, op zoek naar Hollandse schoenen.

zaterdag 14 juni – De Majella

We zijn via een afwisselende route door de kloof van Saggitario en langs het vestingdorp Castrovalva naar het bergmassief van Maiella gereden en staan twee nachten op een kleine camping bij Caramanico. Dit keer heeft de camping zelfs een klein zwembad. Helaas is het weer vandaag omgeslagen en regenachtig.  Enkele deelnemers houden een rustdag en de rest maakt de lange wandeling door de kloof van de Rio Orfento, een van de mooiste en best beschermde valleien van de Majella, met een bijzondere flora en fauna. Het is ook een van de weinige kloven waar het hele jaar water stroomt en op de bodem groeit een oerwoudachtige vegetatie. Via een goed aangelegd trappenpad (scalelle) dalen we af naar de Orfento om dan steeds dieper de kloof in te gaan. Talloze bruggetjes gaan we over en via een oud, pittig stijgend, muildierenpad bereiken we het gehucht Decontra. Via een bloemrijk pad in de berghelling keren we terug naar Caramanico.

zondag 15 juni – kluizenaarsgrotten en spectaculair kamperen

Een korte wandeling voert ons naar de spectaculaire kluizenaarsgrot van San Bartolomeo; het is erg slecht weer en als verzopen katten komen we aan in de kluizenaarsgrot. ’s Middags rijden we nog naar de Eremo Santo Spirito a Majella, tot 1293 de belangrijkste zetel van de orde van de Celestijnen en de grootste kluizenaarskapel in de Majella. Daarna gaan we verder omhoog over een smal en steil bergweggetje naar de passo Lanciano en de spectaculaire ‘wild’ kampeerplek op 1900 m hoogte. We staan op een bizarre plek tussen bosjes zendmasten. Grotendeels in de wolken, die af en toe even open trekken en uitzicht geven op het laagland en de Adriatische zee ver onder ons. Een schitterend ‘vogelvlucht-perspectief’.

dinsdag 17 juni  – kustwandeling langs zee

Na een koude en stormachtige nacht (die we goed doorstaan dankzij de standkachels in onze campers) moeten we afzien van de geplande bergwandeling over de kammen. Want regenvlagen en wolken trekken voorbij en het onweert in de verte. Een lange afdaling brengt ons aan de voet van de bergen, waar ieder zijn eigen route kiest naar het kuststadje Ortona aan de Adriatische Zee. We staan hier twee nachten op een fraaie camping direct aan zee en hebben een hele privé-zwembaai voor ons zelf. Ondanks het regenachtige weer is het heerlijk om een duik te nemen in de felblauwe zee. De volgende dag maakte een deel van de groep een ontspannen kustwandeling naar Punta Aderci. Daarna ontmoeten we elkaar allemaal weer voor een bezoek aan een wijngaard met wijnproeverij. Een erg leuke afsluiting van deze ontspannen dag.

donderdag 19 juni – Santa Stefano en Rocca Calascio

Een lange bergrit brengt iedereen op zijn eigen manier naar Santo Stefano di Sassania in het nationale park Gran Sasso d’Italia. Op het eind dwingt een wegopbreking ons tot een prachtige omweg over de hoogvlakte van Campo Imperatore naar Santo Stefano. Met onze 7 campers vullen we bijna de hele camping van Santo Stefano. Een Duitse california-camper voegt zich keurig in ons kringetje.

We wandelen direct vanaf de camping door het historische Santo Stefano en over hoogvlaktes naar het middeleeuwse kasteel van Calascio, het hoogste kasteel van de Abruzzen. Een prachtige plek, een van de hoogtepunten van de reis. De terugweg naar Santo Stefano blijkt behoorlijk overwoekerd en het pad nog maar met moeite te volgen. Maar Arnold, een van de deelnemers, gaat met veel enthousiasme voorop en baant het pad dwars door het struikgewas.

vrijdag 20 juni – de Gran Sasso

Als afsluiting maken we een bergtocht aan de voet van de Gran Sasso d’Italia boven de hoogvlakte Campo Imperatore. Zeer steil zigzaggen we omhoog naar een kleine rifugio (berghut). Sneeuwresten bemoeilijken het verdere verloop van de route, waardoor we uiteindelijk slechts met z’n vieren verdergaan en de 2495 m hoge Monte Aquila beklimmen.

Anjo Fasten schrijft: “Het sportief hoogtepunt van deze prachtige camperreis door de Abruzzen was voor ons de bergtocht in het Nationale park Gran Sasso naar de top van de Monte Aquila”.

’s Avonds verzamelen we voor een laatste borrel en briefing en besluiten we de reis met een heerlijk slotdiner op camping van Santo Stefano.

Meer informatie over deze reis: Henk Filippo: 0343-561793, 06-33716814, info@henkfilippo.nl www.uwcampergids.nl

Door de woestijn met een VW California T6 - Camperen door Afrika en Zuid-AmerikaVan California Naar Columbus