Individueel én samen genieten van Schotland

Lily Lehnhausen en Jur Lambert hebben een uitgebreide ervaring met tent en caravan. Maar nog wat minder met de camper. Jur kampeerde altijd al met vrienden en Lily werd later meegesleept in zijn enthousiasme. In 2014 kochten zij hun Volkswagen California bij Campercentrum Nederland. De georganiseerde Schotland-reis sprak hen direct aan en leek hen ook een goede gelegenheid om de fijne kneepjes van het camperen te leren. U leest er meer over in dit reisverslag.

Het begon met een tentje. Toen kwam er een zelfbouwcamper, gevolgd door een De Waard-tent. Lily: “ Dat was een ruime, solide tent om in weer en wind en zowel in voor- als naseizoen mee te kamperen. We hebben vaak aan de kust gestaan en heel wat landen bezocht, samen met onze toen nog heel jonge kinderen. Corsica, Spanje, Frankrijk, Portugal, Scandinavië. We bleven nooit lang op een plek maar trokken na enkele dagen weer verder. Toch hebben we de tent op een gegeven moment verruild voor een caravan. Meer comfort en intussen namen we ook onze hond mee. Eerst hadden we een grote caravan, die we het voorseizoen in Zeeland lieten staan. Later kwam er een KIP-caravan met stapelbedden voor de kinderen. Ideaal voor onderweg en als we ergens langer bleven, sliepen de kinderen avontuurlijk in hun eigen tentje.”

Camperen in Australië
Toch bleef de gedachte aan een camper kriebelen. “We hadden vrienden met een Volkswagen camper en die vonden we prachtig. Vooral het compacte reizen trok ons aan. We maakten een paar grote reizen: Australië, Amerika, Marokko en Indonesië. In Australië hebben we met een grote huurcamper het traject langs de oostkust verkend. We genoten met onze kinderen, intussen 15 en 17, van de vrijheid van het camperen. Het werd een prachtige reis. De campings lagen in een overweldigend mooie natuur, in de besneeuwde Blue Mountains, we hebben onder de eucalyptusbomen vol krijsende koala’s gestaan en op het strand aan de Pacific Ocean met dolfijnen in het zicht en kangoeroes en walibi’s op aaiafstand!”

Een eigen camper!
“Toen Jur in 2014 met pensioen ging begonnen we toch wel heel serieus over de aanschaf van een camper te denken. We hebben ons uitgebreid laten voorlichten en georiënteerd. Via internet kwamen we uit bij het Campercentrum in Amersfoort. Uiteindelijk hebben we daar onze keuze gemaakt: een California uit de verhuur, bouwjaar 2014, met nog maar 20.000 kilometer op de teller. We kregen twee jaar garantie. De grote personenauto maakte plaats voor een California camper, dat was een wel heel leuke start van deze nieuwe levensfase!”

Prettige en persoonlijke service
“Onze eerste kennismaking met Campercentrum was op een van hun Open Dagen. We hebben op ons gemak allerlei campers bekeken, zowel nieuwe als gebruikte. We raakten aan de praat met een heel enthousiast stel dat al veel ervaring had met hun California. We zijn ook even gaan ‘proefliggen’ in het bovenbed. We waren erg gecharmeerd van de praktische indeling en de mooie afwerking van de California. Het hefdak is een mooie vinding, bovenin slapen leek ons goed te doen, de ventilatie is prima te reguleren en de raampjes boven geven een ruimtelijk gevoel. Het is leuk om van daar uit de zon te zien opkomen of ondergaan. Beneden is er voldoende leefruimte. Je houdt het kampeergevoel, maar met veel extra comfort. Wij zijn ook enthousiast over het gemak waarmee je met de compacte California in steden of op smalle bergweggetjes kunt rijden. Zo stonden wij in hartje Verona pal naast de Arena geparkeerd! De technische informatieavond die ons door het Campercentrum werd aangeboden hebben we als heel leerzaam ervaren. We kregen in kleinere groepjes uitgebreide technische uitleg over de camper en goede praktische aanwijzingen.”

Bella Italia
“De eerste grote reis met onze Volkswagen California bracht ons naar Italië. Vijf weken zwerven door Italië met onze trouwe flatcoated retriever als reisgezel, helemaal naar het zuiden naar Calabrië en Apulië. Vrienden van ons raakten zo enthousiast over ons plan dat ze een camper huurden en gedurende drie weken aanhaakten. Erg gezellig om dat zo samen te doen.”

Naar Schotland met het Campercentrum
“We lazen over deze reis in de nieuwsbrief van het Campercentrum. Schotland leek ons altijd al een mooie bestemming, maar het vaak natte weer had ons tot nu toe weerhouden. Toch trok deze reis ons aan. Omdat het ons leuk leek om met meerdere campers door Schotland te reizen en we wilden ook wel ervaren hoe je in slechtere weersomstandigheden de California zo handig mogelijk gebruikt. Ook waren we benieuwd naar tips van de andere camperaars. Voorafgaand aan de reis werden de deelnemers uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst. Het werd een ongedwongen introductie op de reis, met een hapje en een drankje. We kregen een mooi uitgevoerd Roadbook van de Schotland Whiskytour 2015. Wij vonden het een heel leuk begin van onze eerste groepsreis!”

De boot op
“Op 8 september was het dan zover. Met tien campers monsterden we in IJmuiden aan op de ferry naar Newcastle. Een rustige overtocht volgde in een comfortabele hut. In het Roadbook stond kort wat persoonlijke informatie over de deelnemers met een foto en uitgebreide informatie over Schotland, de reis en de route, inclusief navigatie-coördinaten. We kregen een klein, niet onbelangrijk, kaartje om op het dashboard te plakken waarop stond ‘Links rijden’ en een omrekentabel van kilometers naar miles. Geen overbodige luxe! Het gebruik van de navigatiecoördinaten was voor sommigen even wennen. Meteen na aankomst zou de eerste briefing plaatsvinden. Maar, de campers waaierden meteen uit in verschillende richtingen. Uiteindelijk bereikten alle campers Edinburgh via diverse mooie routes. In de namiddag begon onze eerste Whisky Experience. Wij zijn geen echte whisky-drinkers, maar wat een leuke ervaring was dat!”

Gevarieerd landschap
“We reden door de prachtige Highlands van Schotland, het ene moment door een onherbergzaam en ruig landschap, even later door uitgestrekte heuvels met een paarse gloed van de bloeiende heide. Het andere moment weer langs de grillige kustlijn, elke keer een ander vergezicht. We hebben het wel enorm getroffen met prachtig, vaak zelfs zonnige weer. Voor de gezamenlijke barbecue had Michel overvloedig inkopen gedaan, er was een royale hoeveelheid VW-curryworsten. Vanwege het mooie weer konden we tot laat in de avond buiten genieten van al het lekkers en de gezelligheid met elkaar, zittend op onze identieke stoeltjes aan een lange rij identieke tafeltjes. De reis voerde ons langs Loch Ness, we kampeerden aan de voet van de indrukwekkende Glenn Nevis, bezochten Cawdor kasteel met prachtige aangelegde kasteeltuinen en een spectaculaire zalmladder. En natuurlijk bezochten we verschillende whisky-distilleerderijen met als afsluiting het proeven van de verschillende soorten whisky’s. We waren onder de indruk van de Cooperage waar de houten vaten op ambachtelijke wijze gemaakt werden. Heel gezellig en verrassend uitbundig was de muzikale avond in een Schotse Club van oud-militairen. Michel was hier al eerder geweest bij het voorbereiden van deze reis. Toen wij kwamen aanzetten met 19 personen leek het eigenlijk al vol, maar alle aanwezigen schikten een beetje in en we pasten erbij. We hebben genoten van een hele vrolijke avond vol muzikale optredens, van zang tot mondharmonica en van vioolmuziek tot Tulpen uit Amsterdam. Dit hadden we nog nooit meegemaakt!”

Op jezelf en toch samen
“Wij vonden dat er voldoende vrijheid was om af en toe ook je eigen gang te kunnen gaan. We hebben genoten van de onderlinge gezelligheid en uitwisseling. Tien campers, een leuke kleine groep, makkelijk om met elkaar te overleggen en afspraken te maken. Er is een goede band ontstaan, iedereen wisselde ervaringen met elkaar uit, ook over de inrichting van de kastjes. Wij vonden de reis van begin tot eind tot in de puntjes verzorgd. Elke dag nam Michel in een korte briefing de plannen van de dag met ons door. Wij hebben hem leren kennen als een sympathieke en zorgzame reisbegeleider. Wij hebben genoten van een hele ontspannen, korte vakantie.”

Kan het nog beter?
“Nee, wij zijn helemaal tevreden. Het was een prachtige reis! En een mooie eerste kennismaking met Schotland. We zijn ook enthousiast en positief over de service van het Campercentrum. Een aantal reparaties aan de camper zijn vlot en netjes onder garantie verricht.”

Toekomstreizen?
“Plannen voor reizen hebben we nog genoeg. De beschikbare tijd speelt ons nu nog wat parten, want ik (Lily) werk nog. Ierland, Noorwegen en Oost-Europa staan nog op ons lijstje. Misschien geschikte landen voor een groepsreis met de camper, wie weet? Of een rondje Frankrijk, Spanje, Engeland? Een volgende groepsreis met het Campercentrum lijkt ons zeker heel leuk!”

page 1 of 2