Marian en Noël Heiligers hebben al een lang kampeerleven achter de rug. Vorig jaar kochten zij een Volkswagen California T5. Marian: “We hadden de California al een tijdje op het oog, omdat we meer comfort zochten. We bezochten het Campercentrum Nederland in Amersfoort en binnen een maand reden we er in weg! Onze eerste camperreis? Naar IJsland!”
Marian en Noël Heiligers zijn vroege zestigers met twee volwassen kinderen van 31 en 28 jaar. Zij werkte dertig jaar in het basisonderwijs en zet zich nu als vrijwilliger in voor mensen die Nederlands als tweede taal willen leren. Noël werkt nog en heeft een technische functie bij een oliemaatschappij. Kamperen doen zij al zo’n 35 jaar. Eerst samen met een tent, toen met hun twee kinderen in een grotere tent, toen met een aparte tent voor de kinderen en uiteindelijk weer samen in een fraaie Randstad tent. Marian: “Op een gegeven moment merkten we dat we aan wat meer comfort toe waren. Het op- en afbreken van de tent begon ons op te breken, net als het leven en slapen op de grond. Noël kwam eerder al eens met het idee van een camper, een Volkswagen. We hadden er al eens een bekeken, van een Zwitsers stel en die sprak ons helemaal aan. Maar het idee ebde weer weg, totdat Noël er medio 2015 weer mee kwam. Toen besloten we er een te huren en eventueel daarna te kopen. Toevallig had Noël iets over Campercentrum Nederland gelezen in een e-bike magazine van de ANWB en zo kwamen we uit in Amersfoort.”
Meteen verkocht
“Met de huurcamper togen we naar het mooie Bourgogne in Frankrijk, de wereldberoemde wijnstreek. Maar het ging ons vooral om het camperen: zou de California ons bevallen? Dat betekende veel rijden en veel verschillende campings bezoeken om een goede indruk te krijgen. Na een dag of drie wisten we het wel. Twee weken later kochten we een T5 bij Campercentrum Nederland. En een maand later de koning te rijk met onze eigen California!”
Zo staan, zo weer vertrokken
“Deze camper heeft voor ons erg veel voordelen. Vertrekken is gemakkelijk, want de camper staat in de garage met de meeste spullen er al in. Het rijden met de California is een feest. Noël houdt van autorijden en doet dat urenlang ontspannen in de California. Kom je aan op de bestemming, dan ben je in vijf minuten klaar. Geen gedoe meer met stokken en ook geen grote, zware tent in je bagageruimte. Vertrekken is ook een minutenkwestie. Het leeft ook zo comfortabel in de camper, met goede stoelen, comfortabele bedden (niet meer op de grond!) en een keuken met stromend water. Groot voordeel is ook dat je veel meer spullen kunt meenemen in de California.”
Meteen naar IJsland!
“We hadden meteen de nodige reizen op ons programma staan: zuid-Spanje, Italië, Duitsland, Schotland, de Noordkaap en…IJsland! De laatste hadden we gepland als een 8-daagse fly-drive, maar toen zagen we op de website die mooie 29-daagse camperreis van Campercentrum Nederland. Met je eigen camper! Op de dag van de informatiebijeenkomst schreven we ons in en dat was een goed besluit. ’s Avonds was de reis volgeboekt!”
Op weg
“Reisleider Michel Albregts van het Campercentrum Nederland had de reis grondig voorbereid en was er ook al geweest. Dat is toch wel comfortabel. We kregen een logboek waar de hele route instond, met waypoints, coördinaten voor je navigatie, erbij. Dat is reuze handig gebleken. Het moment van vertrek voelde toch bijzonder. Op naar Hirtshals in Denemarken. Na een voorspoedige rit van drie dagen maakten we daar kennis met de rest van de groep. Om de volgende morgen in een imposante campercolonne de boot op te rijden. Ook daar was alles perfect door Michel voorbereid. De zee was vlak en het was comfortabel verblijven in onze eigen kajuit. Tijdens het welkomstdiner leerden we de andere reizigers nog wat beter kennen. Als gelijkgezinden heb je toch snel een klik met elkaar. Allemaal ondernemende mensen die houden van ontdekken!”
Land in zicht!
“Jawel, IJsland in zicht, na 48 uur varen! Aankomst in de haven van Seyðisfjörður, op Oost-IJsland. Een klein plaatsje, omringd door bergen met besneeuwde toppen. De lucht ziet er anders uit en het is fris. Op weg naar onze eerste camping trokken we over dat hooggebergte. Snel blijkt dat campings in IJsland weinig voorstellen. Het is meestal een grasveld zonder afgebakende plekken en met beperkte voorzieningen. Toerisme is op die plekken nog nauwelijks doorgedrongen. Dat vonden wij juist leuk. Het geeft een avontuurlijk gevoel als je alles in en met je camper moet doen. Je bent echt zelfvoorzienend en dat ging ons prima af. Bovendien leer je juist dan je camper snel heel goed kennen.”
Highlights
“IJsland is een aaneenschakeling van hoogtepunten, zeker als je van de natuur houdt. De soms bijna onwerkelijk mooie landschappen vinden wij met geen ander land vergelijkbaar. Gletsjermeren met ijsschotsen, watervallen, geisers, vulkaankraters en gebergte van ryoliet, dat is gestold gesteente dat uit het binnenste van de aarde komt.
We hebben IJsland letterlijk gerond, tegen de klok in, over een soort ringweg. Op diverse plekken zijn we gestopt, zoals bij de West fjorden, bij de Latrabjarg. Daar kom je via een spannende gravelweg uit bij de grootste vogelkliffen van Europa, bijna 50 meter hoog en 14 kilometer lang. Miljoenen vogels bouwen daar hun nesten. Papegaaiduikers, stormvogels en vele andere soorten.
Op de Groenlandzee maakten we een walvistocht. We bleven op gepaste afstand, maar indrukwekkend om mee te maken.
Een heel ander hoogtepunt vonden wij een van de overnachtingen. Noël heeft enige geologische kennis en wist dat we op een camping stonden op de Midden-Atlantische rug, een breuklijn tussen twee continentale platen. Elk jaar drijven deze platen een paar centimeter uit elkaar en wordt IJsland steeds meer in tweeën verdeeld.
Natuurlijk waren we ook bij de warmwaterbronnen bij Geysir, waar het woord geiser van afgeleid is. De vele kraters, overblijfselen van vulkaanuitbarstingen geven het landschap een eigen karakter, veelal gevuld met turquoise gekleurd water.
Op de terugweg zijn we op de Faeröer eilanden met de camper van de boot gegaan. De Faeröer eilanden is een eilandengroep van 18 eilanden, gelegen tussen IJsland en Noorwegen. We zijn hier 3 dagen gebleven en hebben o.a. een excursie gehad in de hoofdstad Torshavn onder leiding van een lokale gids. Na drie dagen namen we de boot naar Denemarken.”
Individueel en toch met de groep
“Camperaars zijn meestal mensen die hun eigen koers willen bepalen. Leuk was dat velen hebben getwijfeld om in een groep mee te reizen, maar dat is heel goed bevallen. Iedereen kreeg de vrijheid om bij elkaar aan te sluiten of even op zichzelf te zijn. Dat verliep heel natuurlijk.”
Haaienvlees
“IJsland is geen goedkoop land. Het eten is duur en zaken als groente en fruit zijn in de lokale supermarkten maar moeilijk te krijgen. Michel had ons daar vooraf al voor gewaarschuwd. We hebben veel in onze camper gegeten, vaak vis natuurlijk. Ook kon je rendiervlees en zelfs haaienvlees kopen, maar dat hebben we niet gedaan. Haai bleek ook bepaald geen aanrader, hoorden we later van een groepsgenoot.
Al met al was het een geweldige reis die we niet snel zullen vergeten. We geven complimenten aan reisleider Michel Albregts die ons perfect begeleidde, iedereen alle vrijheid gunde en ons dagelijks goed voorbereidde.”