Twee maanden door Noorwegen

Twee maanden door Noorwegen

Twee maanden toerden Ellen Schouten en Jacques Vink met hun camper door Noorwegen. Zoekend naar onontdekte plekjes en liefst via niet gebaande paden. Met 10.000 extra kilometers op de teller vertelt Jacques over deze mooie trip door een nog mooier land.

Jacques en Ellen zijn initiatiefnemers van ‘Stichting de Oude Viltfabriek’ in Amersfoort. In dit historische pand huisde tot 1983 daadwerkelijk nog een viltfabriek. “Nu is het een plek voor activiteiten die liggen op het raakvlak van kunst, cultuur en welzijn”, legt Jacques Vink uit. “Bedrijven hebben ons daarnaast vooral ontdekt als inspirerende vergaderlocatie, die ook nog eens heel betaalbaar is. Na een carrière in de verzekeringsbranche speel ik hier nu de rol van gastheer. En dat bevalt me meer dan prima!”

De eerste camper

“In juli en augustus zijn wij gesloten. Wij kunnen dus langere vakanties maken. Zoals twee jaar geleden, in Noorwegen. We sliepen in onze tent, aan de voet van een gletsjer. Prachtige plek, maar we lagen wel rillend van de kou onder onze dekens. Komt er een Volkswagen Camper naast ons staan, met een Braziliaanse stagiaire van VW Wolfsburg. Wat een comfort dachten we ’n tikje jaloers. En ze heeft ook nog verwarming… Zo is onze droom ontstaan. Kort daarna hebben we via de verkoop van onze twee personenauto’s en een goed gesprek met de bank geld verzameld en een California aangeschaft. En daar hebben we geen moment spijt van gehad. Met bovendien een hele mooie extra deal: het Camper Centrum stelde voor onze trouwdag in juni 2012 een retro T2 ter beschikking en verkoper Richard Kompier was voor één dag trouwauto-chauffeur. Ludiek toch?”

Comfort knop

“Onze eerste lange trip was door Engeland, Schotland, Ierland, Wales en via Normandië en Duitsland weer naar huis. Schitterend. Ook wel nat soms. Maar daar ondervonden we de voordelen van een camper. Geen natte tent en alle natte buitenzaken moeten inpakken. Gewoon een knop indrukken en alles is afgesloten en droog. Dat heet comfort!”

Wegen door Noorwegen

“Afgelopen jaar kozen we weer voor Noorwegen. Vanwege de grotere afstanden en de lagere temperaturen is het een echt camperland. Wij hadden vooraf al besloten om de toeristische highlights te mijden en vooral onontdekte wegen en plekken te zoeken. Na de oversteek naar Kristiansand koersten we richting Bergen aan de westkust en weer door naar het noorden, via de Lofoten naar Tromsø. Hoe noordelijker je komt, hoe rustiger het wordt. Vandaar weer verder naar Berlevåg, wat ook wel de alternatieve Noordkaap wordt genoemd. Deze minder bekende plaats betekende wel rijden over smalle en slechte wegen, maar daar komt wéér een voordeel van onze compacte camper kijken: probleemloos kwamen we overal doorheen. We reden verder en kwamen vlakbij de Russische grens uit, waarna we via Lapland afbogen naar Narvik en kriskras door Noorwegen uiteindelijk weer in Kristansand uitkwamen. De reis was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Bijzonder is bijvoorbeeld de schitterende kleur van de Willem Barentszzee, die echt de kleur van koude weerspiegelt. Ook die keer dat we via een nauwelijks begaanbaar weggetje vlakbij een gletsjer uitkwamen. Wandelend naar de gletsjer ervaar je wat volledige stilte is en hoor je alleen het typische geluid van de gletsjer zelf. In Noorwegen is de natuur echt indrukwekkend, alles is er een maatje groter. Natuurlijk waren ook de kleurschakeringen van de midzomernachtzon in de lucht in Lapland een prachtig schouwspel. En dan vergeet ik nog de vele rendieren die je tegenkomt en later ook de elanden die rondstruinen bij je camper.”

Geen stroom nodig

“Wij hebben zowel op campings als ‘vrij’ gekampeerd. Opmerkelijk vond ik dat we nooit zonder stroom zaten. Gewoon door een beetje slim met het verbruik om te gaan. Wat natuurlijk hielp was dat het vier weken niet donker is geweest. Gas heb je natuurlijk wel nodig, en onze tip is om een tweede tank mee te nemen. In Noorwegen zijn nauwelijks navulbare campinggasflessen te krijgen. Anderzijds heeft elke camping prima kookvoorzieningen en hoef je je eigen gas niet te gebruiken.”

Knappe prestatie

“Onze California T5 Milestone heeft in deze vakantie 10.000 kilometer afgelegd op vaak slechte wegen, zonder problemen en dat vind ik een knappe prestatie van de auto. We denken alweer na over volgend jaar. Wéér Noorwegen maar dan een specifiek gedeelte? Of Frankrijk, Spanje Portugal? De voorpret is in elk geval alweer begonnen! Nog een laatste tip: de regenbeschermers van het Camper Centrum. Je creëert daarmee als ’t ware een binnen- en buitentent rondom het slaapdeel. Heel prettig bij kou en regen “

 

Door de woestijn met een VW California T6 - Camperen door Afrika en Zuid-Amerika