Van California naar Columbus

Familie Zunneberg zocht zelfde kwaliteit met meer ruimte en comfort

Het kamperen zit er bij de familie al van jongs af aan. Toen beide dochters in 2006 hun eigen vakantiepad kozen, werd de tent verruild voor een California. Nu, acht jaar later, maakt de California plaats voor een Westfalia Columbus. “De California is een onovertroffen camper, maar we willen extra ruimte en comfort, zonder het kampeergevoel te verliezen. Na een lange zoektocht kwamen we uit bij de Columbus 600.” 

Vraag Dirk Zunneberg waar ze geweest zijn met tent en camper, en een volledige opsomming van Europese landen volgt. Inclusief landen als Rusland, Baltische Staten en Finland. Dirk: “Dat komt vooral door de manier waarop wij kamperen. Wij blijven zelden langer dan twee dagen op een plek staan en hebben zelfs eens een reis gedaan waarin we 21 keer de tent hebben opgezet en opgebroken. Onze vrienden en kennissen noemen ons een stelletje nomaden. Maar ach, wij vinden dat heerlijk en hebben daardoor al heel wat gezien.”

De eerste camper

“Met onze twee dochters kampeerden we vroeger in een tent. Maar voordat je het beseft, zijn ze groot en willen ze zelfstandig op vakantie. Onze jongste dochter gaf dat in 2006 aan en ik had toen al eens met een schuin oog naar een camper gekeken. Naar de California en naar vergelijkbare campers op basis van Mercedes en Opel. Maar vooral naar de California, omdat ik in mijn werk veel ervaring heb opgedaan met de Volkswagen Transporter en weet hoe betrouwbaar de techniek is. Op een camping in Noorwegen sprak ik een Nederlandse California-bezitter. Die gaf mij de tip om eens bij het Campercentrum in Amersfoort langs te gaan. Dat hebben we gedaan. Daar werd bevestigd wat ik eigenlijk al wist: de California steekt qua afwerking met kop en schouders boven de concurrenten uit. Grappig was dat de verkoper de California bewust een ‘kampeerwagen’ noemde. Hij bedoelde dat de California de luxe van een camper biedt maar je toch het kampeergevoel geeft. Juist dat sprak mij erg aan. We hebben eerst een weekje een California gehuurd en in het najaar van 2006 gekocht.”

Mooie momenten

“Bijna acht jaar hebben we vol genoten van onze California. We zijn overal geweest en het heeft ons mooie ontdekkingen en momenten bezorgd. Ik denk aan dat mooie plekje op de Lofoten-eilanden, in het noorden van Noorwegen, waar we lekker voor onze camper zaten en naar het prachtige noorderlicht keken. Maar ook aan het eieren bakken in de California voor ons Drakenbootteam in Zeeland. En zo zijn er nog vele andere mooie herinneringen.”

Naar een grotere camper

“Nu we tegen de zestig lopen, ga je sommige accenten toch anders leggen. Ik ben lang en weeg over de honderd kilo. Het bed inklimmen, gaat nu nog prima, maar hoe is dat over een aantal jaren? Het slaapcomfort in de California is met mijn gewicht redelijk, maar ideaal? Nee. Kortom, we merkten dat we behoefte kregen aan wat meer ruimte en comfort. Zo startte in 2013 onze zoektocht naar een grotere camper.”

Buscamper met kampeergevoel

“Over een ding waren we het snel eens: het moest een buscamper worden. Wij willen het buitengevoel vasthouden, met een lekkere brede zijdeur. Bij grotere campers zie je mensen steeds meer binnen leven, met grote televisieschermen en dat willen we beslist niet! We hebben ons uitgebreid georiënteerd, maar konden de ideale camper niet vinden. Vaak beviel de indeling niet, was de bank niet comfortabel of een koelkast niet naar ons zin. Toen ik voor mijn California bij het Campercentrum moest zijn, liep ik per ongeluk tegen de Westfalia Columbus 600 aan. Laat die nou alles hebben wat ik zocht! De openheid naar buiten, een indeling zoals we die willen, een aanrechtblok zonder hoge kasten die het zicht wegnemen, een goed zittende bank… Erg mooi vond ik ook de doorlopende donkere glaspanelen aan de zijkanten, die de camper een luxe uitstraling geven. Die zie je weinig bij buscampers, waardoor ze vaak op een bestelwagen lijken.”

In Düsseldorf bevestigd

“We zijn daarna nog naar Campersalon Düsseldorf geweest, om het aanbod nog eens goed te bekijken. Daar raakten we nog meer overtuigd dat het de Columbus moest worden. In het najaar van 2013 besloten we in 2014 een weekje een Columbus te huren en daarna te kopen, zodat we begin 2015 ermee op pad kunnen. En zo is het ook precies gegaan.”

Eerst huren, dan kopen

“In mei trokken we met een gehuurde Columbus naar Duitsland voor een rondje door het Ruhrgebied, langs de industriële Erfgoedroute. Een heerlijke week maar ook nuttig, omdat we een aantal zaken ontdekten die wij anders wilden of als extra wilden uitrusten op onze camper. Ik raad iedereen aan om voor aankoop eerst te huren. Daar hebben ze bij het Campercentrum ook een goede regeling voor. De luxe van de Columbus is snel verslavend. De ruimte, de comfortabele bedden, het toilet met douche, het genot van warm water. Ook het rijden went al na een paar uurtjes. Natuurlijk is de Columbus groter, maar het rijdt nog steeds gemakkelijk. Ook voor mijn vrouw vormde dat gelukkig geen enkel probleem.”

De nieuwe Columbus besteld

“Onze lichtgrijze Columbus wordt in februari 2015 geleverd. Compleet uitgerust met onder andere een 150 pk motor, de glazen buitenpanelen, climate control, zonnepaneel, buitenverlichting, buitendouche en de handige Busbiker fietsdrager in combinatie met trekhaak, waarmee je de achterdeuren nog kunt openen. De California was snel verkocht dus we kijken er erg naar uit!”

Goed geholpen door Campercentrum Nederland?

“Onze ervaringen met het Campercentrum zijn erg positief. Iedereen is heel betrokken en begaan met je camper. Misschien hebben ze niet allemaal een eigen camper, maar je voelt dat ze er wel persoonlijke ervaring mee hebben. In ons oriëntatieproces bezochten we ook heel wat andere bedrijven, die hun campers vaak in een kale hal of zelfs buiten presenteren. Bij het Campercentrum hangt er een gezellige, huiskamerachtige sfeer. Ik heb aan hun stamtafel al hele gesprekken gevoerd met andere camperaars en ze vaak kunnen vertellen over mijn eigen ervaringen. Goede initiatieven zijn ook de technische informatieavonden en de informatieavonden voor huurders. En natuurlijk het Volkswagen fabrieksbezoek. Ik hoop volgend jaar ook de Westfalia-fabrieken te mogen zien. Camperen is geen goedkope hobby. De keuze voor mijn Westfalia Columbus 600 vraagt een flinke investering en ook accessoires zijn meestal niet goedkoop. Maar als je de kwaliteit van de California gewend bent, wil je nu eenmaal niet minder.”