Camperen in Corona-tijd – Het nieuwe kamperen!

Het worden Nederlandse vakanties dit jaar! Niets mis mee, want ons land heeft de mooiste bestemmingen. Maar hoe kampeert u in Corona-tijd? Allereerst: een campervakantie is nu misschien wel de meest veilige vakantie. U heeft immers uw vakantiehuis bij u en kunt deze schoon en voor uzelf houden. Campings zullen de plekken wat ruimer inrichten met soms individuele sanitaire ruimten en u zult wellicht wat vaker afgelegen staan. Misschien een mooie kans om wat vaker vrij te gaan kamperen, buiten de camping? In beide gevallen staat u mogelijk zonder stroom en water in de buurt. In dit blog geef ik graag wat tips om daar slim mee om te gaan. Want ook na Corona kon dit wel eens het nieuwe kamperen zijn!

Tips levelen: Wellicht zullen kampeerplekken wat vaker schuin gelegen zijn. Zorg daarom voor levelblokken. Eén nachtje tegen elkaar aan slapen is leuk, maar elke nacht…

Tips stroom: Met enig beleid kunt u twee dagen zonder bijladen van de accu’s. De koelbox is de grootste stroomvreter. Bedenk ook dat de radio op de startaccu is aangesloten. Een goede tip is een zonnepaneel op uw dak voor extra stroom. Denk ook aan isolatie dat warmte reflecteert daar waar de koelbox zit. Deze hoeft dan veel minder hard te werken om het koel te houden. Aanvullend is een koeltas altijd handig.

Tips water: Handig is een extra lange waterslang (platte slang vraagt minste ruimte). Praktisch is ook een opvouwbare emmer of een jerrycan met slang Het drinkwater in de schoonwatertank houdt u veilig met een Silvertex zilverionen matje. Moet u zo’n matje vervangen, gebruik dan de door ons ontwikkelde waterdophevel want anders gaat dat lastig. Om het water in de tank zo koel mogelijk te houden, zet die zijde van de camper niet in de brandende zon en gebruik het speciale reflectiematje.

Tips ventilatie: Wie vrij kampeert, laat ’s nachts niet graag de camper open. Maar dat ventileert niet. Mooie oplossing is de AIR-SAFE, waarmee de achterklep op een kier staat zonder dat men erdoor naar binnen kan komen. Nu hebben vooral muggen de onhebbelijke gewoonte om zich daar niets van aan te trekken. Tip: bestel er de muggenhor voor de achterklep bij. Voor de zijramen zijn er Airscreens waarmee u de ramen veilig op een kier zet.

Tips toilet: Met een eigen toilet bent u onafhankelijk en verzekerd van een hygiënische zit. Dat is extra fijn in deze tijd. U kunt kiezen uit een Porta Potti of een klaptoilet. Vergeet bij de Porta Potti niet biologische sachets te kopen die de vaste ontlasting week maakt en geuren neutraliseert. En natuurlijk zakken bij een klaptoilet. Wilt u niet in de camper toiletteren maar wel met privacy? Denk dan aan een klein toilet/douche-tentje dat u naast de camper kunt zetten. Lichtgewicht en zet zichzelf in enkele seconden op.

Tips douchen: Romantisch met privacy naast de eigen camper douchen, het kan. Schaf het net genoemde lichtgewicht tentje aan dat zichzelf in enkele seconden opzet. U doucht met de mobiele smart buitendouche, die wordt aangedreven door een draadloos en via usb oplaadbaar pompje. Het water wordt opgezogen uit een waterzak of opvouwbare emmer. Zorg ook voor waterschoenen zodat de voetjes niet in gras of modder staan. Gebruik biologische afbreekbare shampoo, zodat u de ondergrond niet vervuilt.

Tips gas: Een volle gasfles gaat gemiddeld 4 tot 5 weken mee. Wie bij ons in vast onderhoud is, heeft de zekerheid dat de gasinstallatie deugdelijk is. De meeste huishoudelijke ongelukken bij kamperen en in pleziervaart zijn gas gerelateerd.

Tips koken: Een gouden regel bij camperen is: binnen koken, buiten bakken. Zorg daarom dat u een compact mobiel kooktoestelletje aan boord heeft.

Tips handwas: Houd er rekening mee dat u kleding wat vaker zelf zult wassen. Bijvoorbeeld in een opvouwbare emmer. Bekijk ook eens de speciale waslijn voor de California. Of kies voor de elastieken waslijn.

Tips inpakken: U neemt wellicht iets meer mee dan gewoonlijk. Het slimst pakt u met tassen, omdat die zich beter vormen.

Tips buiten: Altijd handig om bij u te hebben, zijn een kleine bijl, een schep, aanmaakblokjes, een blusmiddel (spuitbus met schuim, niet poeder!) en een led-zaklamp.

Coronaproof campings: Hoe weet je welke campings open zijn in de zomer? Probleem is vaak de gezamenlijke voorzieningen. Maar er zijn ook campings met privé-sanitair. Wellicht heeft u alvast iets aan deze lijst!

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Online Werkplaatsafspraak maken bij Campercentrum Nederland stap 2