Remmen van uw Volkswagen California

Dat remmen belangrijk zijn voor uw veiligheid zal u niet verbazen. Juist met het wat hogere gewicht van de Volkswagen California is dat extra belangrijk. In deze blog gaat Rob Marchal zijn kennis delen en vertelt hij u meer over remmen.

“Een kwart van alle auto’s rijdt met slechte remmen!”

Elke California is rondom uitgerust met schijfremmen. De kwaliteit van de remschijven en blokken doet er echt toe. U wilt geen snelle slijtage, trillend stuur, piepende remmen, remmen die blijven hangen of gewoon een te lange remweg. Wees daarom voorzichtig bij het aanschaffen van goedkope remschijven en blokken. Kiezen voor goedkoop is vaak onverstandig, maar zeker als het om uw veiligheid gaat.

Uw California waarschuwt tijdig
Alle California’s sinds 2003 zijn uitgerust met een waarschuwingssysteem voor (bijna) versleten remblokken. Geen paniek, bij dit oranje lichtje heeft u nog voldoende tijd om een vervanging in te plannen. Maar rij niet te lang door, want dan remt u ‘knarsend’ met metaal op metaal. Dat betekent minder remkracht en groeven in de remschijven, die leiden tot een onnodig dure reparatie. Ook zijn er waarschuwingslampjes voor een storing in het ABS-systeem, een te laag remvloeistofniveau en een defecte remverlichting.

Onderdelen en remvloeistof
De remmen van uw California bestaan niet alleen uit schijven en blokken. Er zijn meer onderdelen die aandacht vragen, zoals de wielremcilinders, het hydraulische systeem en de remvloeistof. Bij elke beurt controleren wij het remsysteem van uw California, maar meld ons altijd als u denkt dat er iets niet in orde is. Denk aan trillingen bij het remmen of als u het rempedaal ver moet intrappen. Remvloeistof is een bijzonder omdat het niet samen te drukken is. Maar in verouderde remvloeistof ontstaan bij verwarming belletjes, die de remcapaciteit negatief beïnvloeden. Belangrijk: let er op dat er altijd voldoende remvloeistof in het systeem zit. Zo niet dan wordt u met een lampje gewaarschuwd.

Langer doen met uw remmen?
Normaal gaat een remschijf twee nieuwe remblokken mee. Maar vooral uw rijgedrag bepaalt hoe lang uw remmen meegaan. Rijden met een vooruitziende blik (dus tijdig gas terugnemen) voorkomt veel slijtage. Ook alert zijn op vreemde remgeluiden of afwijkend remgedrag van uw auto kan kosten besparen, bijvoorbeeld als uw remmen piepen, aanlopen of door kromme schijven onplezierig werken. Doorrijden betekent meestal kortere levensduur en dus extra kosten. Beter: laat de remmen dan even door ons controleren.

Controlebeurt reminstallatie
Wij controleren de remschijven en -blokken. Maar ook de remvloeistof en de remslangen. De slangen kunnen bij het ouder worden barstjes of lekkage vertonen, waardoor het remsysteem opeens kan uitvallen. Remvloeistof dient elke twee jaar te worden vervangen. Ook controleren wij remcilinders en de remzadels. Versleten afdichtingen kan ook leiden tot een verlies van remvloeistof en daarmee het uitvallen van de remmen.

Kies origineel
Kies altijd originele Volkswagen remonderdelen. Alle onderdelen van het remsysteem zijn op elkaar afgestemd en verzekert u als geheel van een goede werking. De besparing die u doet met een B-kwaliteit weegt niet op tegen de veiligheid van u, uw passagiers en u medeweggebruikers.

Samenspel van remmen, schokbrekers en banden
U weet nu wat meer over uw remmen. Maar vergeet ook uw schokdempers niet. Die houden uw auto in het spoor als u remt. Slechte schokbrekers betekenen een langere remweg, minder controle en meer kans op aquaplaning. Bovendien slijten banden en dragende chassisdelen sneller. Banden tenslotte hebben ook alles met grip te maken en zijn qua profiel en samenstelling bepalend voor betrouwbaar remgedrag. Kortom, het is de som der delen die uw veiligheid bepaalt.

Winterbanden voor camper tips en trucksMarkeringsbord fietsen