Veiligheidssystemen van uw camper

Elektronische rij-assistenten in auto’s en campers, het zijn de onzichtbare veiligheidssystemen die ingrijpen als het nodig is. Ze klinken futuristisch maar ze zijn er allang. Wel komen er steeds nieuwe assistenten bij die uiteindelijk uw sublieme chauffeurskunsten gaan overnemen. Erger nog: ze gaan het nog beter dan u doen. Maar goed, er zijn ergere bedreigingen in de wereld. In dit artikel beschrijven we kort de essentie van de belangrijkste waarschuwingssystemen en rij-assistenten van de Volkswagen California. Omdat ze uiteindelijk levens beschermen in het verkeer en het bij aanschaf van een volgende camper zeker de moeite waard is om te overwegen.

Optionele veiligheidssystemen

Adaptieve cruise control

Steeds meer auto’s hebben het aan boord: de Adaptieve cruise control. Je stelt een vaste snelheid in waar de auto zich aan houdt. Maar het systeem houdt ook een vaste (instelbare) afstand tot je voorganger. De afstand tot de auto voor je blijft dus gelijk, ook als deze plotseling remt. Extra comfortabel en het kan kop-staartbotsingen voorkomen. Bovendien rijdt het rustiger en kan het een gunstige invloed hebben op het brandstofverbruik.

Front Assist met City noodstopsysteem

Het ‘Front Assist‘ omgevingsmonitoringsysteem maakt gebruik van een radarsysteem om situaties te bespeuren waarin de afstand ten opzichte van een voorligger kritiek wordt, en beperkt vervolgens de remweg van de auto. In gevaarlijke situaties waarschuwt het systeem de bestuurder door middel van visuele en akoestische signalen, evenals door een waarschuwingspuls via de remmen.

Veiligheidssystemen side assist

Side Assist

Iedereen kent de angst van de dode hoek in je buitenspiegels. Dit systeem waarschuwt als zich daar een voertuig bevindt.

ParkPilot

Dit systeem meldt akoestisch wanneer het obstakels detecteert voor of achter de auto bij het inparkeren en geeft visueel de afstand weer van de auto tot de obstakels.

‘Rear View’ achteruitrijcamera

De achteruitrijcamera vereenvoudigt het inparkeren door een beperkt beeld van het gebied achter de auto weer te geven op het scherm van de radio of navigatiesysteem. Extra geleidingslijnen vergemakkelijken het inparkeren.

Veiligheidssystemen grootlichtassistent light-assist

Grootlichtassistent ‘Light Assist’

De grootlichtassistent ‘Light Assist‘ dimt de koplampen automatisch voor tegemoetkomend verkeer of voorliggers voordat ze worden verblind. Boven de 60 km/u en in complete duisternis schakelt het systeem automatisch het grootlicht in.

Veiligheidssystemen mistlampen met geïntegreerde bochtverlichting

Mistlampen met geïntegreerde bochtverlichting

Mistlampen met geïntegreerde bochtverlichting garanderen een optimaal zicht onder slechte weersomstandigheden. De mistlamp die zich het dichtst bij de bocht bevindt, verlicht de zijkant van de weg bij het insturen.

Car-Net Guide & Inform

De mobiele online diensten van Car-Net Guide & Inform zijn bijzonder handig. Via internet wordt namelijk voortdurend actuele informatie verzameld die verwerkt wordt door het navigatiesysteem. Als er bijvoorbeeld een file ontstaat, wordt de route automatisch aangepast. Bovendien kunnen de voordeligste benzinestations in de buurt worden aangegeven of parkings met vrije parkeerplaatsen bij uw bestemming en nog heel veel meer.

Standaard veiligheidssystemen

Vermoeidheidsherkenning

Op basis van meerdere signalen van verschillende sensoren merkt dit systeem of u vermoeid begint te raken en een pauze verstandig is. Er volgen dan visuele en akoestische waarschuwingssignalen.

Hill Start Assist

Hill Start Assist voorkomt dat de auto op hellingen terugrolt door de remdruk gedurende circa twee seconden vast te houden. Daardoor wordt het wegrijden op hellingen eenvoudiger.

ESP (Elektronische Stabilisatie Programma)

Dit systeem is sinds 2014 verplicht op elke nieuwe auto. Als de auto zich in een andere richting beweegt dan de stuurrichting aangeeft, reageert het hulpsysteem onmiddellijk. ESP remt dan heel gericht de afzonderlijke wielen af, waardoor het voertuig gestabiliseerd wordt en in de juiste richting wordt gestuurd. Vaak grijpt ESC in bij plotselinge uitwijkmanoeuvres, verkeerd ingeschatte bochten of gripverlies op een glad wegdek.

ASR (Anti Slip Regeling)

Dit systeem voorkomt het doorslippen van de wielen.

Veiligheidssystemen multi collision braking system

Multi-Collision Braking System

Activeert na een botsing de remmen om, indien mogelijk, verdere aanrijdingen te voorkomen. Na een korte vertraging wordt het voertuig in stapjes afgeremd tot 10 km/h, waarbij de bestuurder te allen tijde de controle weer kan overnemen.

Remassistent

Dit systeem herkent met welke snelheid het rempedaal ingetrapt wordt. Bij een noodstop wordt de volledige remdruk sneller opgebouwd.

ABS (AntiBlokkeerSysteem)

Voorkomt het blokkeren van wielen en behoudt daarmee de controle.

Bandenspanningscontrolesysteem

Het standaard bandenspanningscontrolesysteem waarschuwt bij een mogelijk verlies van bandenspanning en attendeert de bestuurder er op de spanning zo snel mogelijk te controleren.

Dagrijverlichting

Zodra de motor wordt gestart, wordt de dagrijverlichting geactiveerd.

Airbags

Bieden de best mogelijke bescherming bij een frontale aanrijding of een impact van opzij. De airbag van de voorpassagier kan worden uitgeschakeld met behulp van de autosleutel wanneer een kinderzitje op de stoel is geplaatst.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Motor van de Volkswagen CaliforniaRustiek Kamperen Scandinavië