Heeft u al eens gedacht aan wildkamperen?

Bijzondere van een California is dat u er overal mee kunt komen, op veel meer plekken dan met een grote witte camper. Het rijdt en reist ook veel sneller. Wildkamperen met een California moet u wel even leren en dat gaat vooral door veel te experimenteren. Ik  doe dat al 25 jaar en deel graag mijn kennis met u, als onze vaste klant.

 

Vrije staplek

Mag u overal staan? Ik sta al 25 jaar overal en ben maar één keer weggestuurd, door mijn eigen fout. Ik had teveel spullen buiten liggen. Tip: als u vrij kampeert, ruim dan tijdens uw aanwezigheid uw spullen op, laat niets buiten liggen en hou uw luifel in. Dan kampeert u niet maar overnacht u. Zorg ook dat niemand ziet waar u gestaan hebt.  Vertrouwt u een plek niet? Volg altijd uw intuïtie. Ik sta liever op een heel stille plek dan waar veel mensen passeren.

Water onderweg

Onderweg waterpunten vinden

Er is onderweg altijd water te vinden. Kijk bij begraafplaatsen, haventjes en openbare gebouwen. Zonder waarschuwingsbordje is het water meestal drinkbaar. U kunt natuurlijk ook aan een particulier om water vragen. Vermijd pompstations voor water, die willen geen campers die de waterkranen leegtrekken.

Tip: neem stuk slang mee met universele aansluiting.

Houd uw drinkwater schoon en koel. Hoe warmer drinkwater wordt, hoe meer kans op bacteriën. Maak voor vertrek uw schoonwatertank schoon. Doe er een paar Steradent tabletten in, vul de tank driekwart en ga rijden, dan klotst het lekker. Of plaats een zilverionen matje in de tank, dat houdt het water twee tot drie jaar bacterievrij. Natuurlijk moet u het matje er daarna uithalen. Gebruik onze speciale tool om de tankdop los te maken en pak het matje met uw hand. Voordeel van deze methode is ook dat u reinigt zonder stroomverbruik. Na een warme dag geen meertje of beekje in de buurt? Dan kunt u zich wassen met drinkwater, maar dat is natuurlijk zonde. Gebruik liever deze mobiele douche en laat het  eerder verzamelde water overdag opwarmen door de zon. Deze douche is voorzien van een oplaadbare batterij.

Koken, bakken, koelen

Koken in een Volkswagen CaliforniaAllereerst: berg temperatuurgevoelige levensmiddelen op in de la van de bank want dat is de koelste voorraadplek! Neem ingeblikt vlees mee en voorgebakken bolletjes, die zijn ook lang houdbaar. De koelproducten uiteraard in de koelbox. Houdt de koelbox er opeens mee op? Dan is waarschijnlijk de accu bijna leeg (10%). Bakken doen we buiten, bijvoorbeeld op dit handige gasstelletje. Koken kan binnen, dat geeft geen luchtjes. Denk ook aan een windscherm bij buiten bakken. Ook is er een MSR lichtgewicht benzinebrander, werkt zelfs bij windkracht 10! Enige nadeel is dat u een benzinetankje moet meenemen. Avontuurlijker is natuurlijk bakken op een zelfgemaakt kampvuurtje.

Houd bij bakken altijd een blusmiddel bij de hand! U kunt kiezen uit Poeder- of schuimblussers. Poeder is een zoutoplossing en erg slecht voor de auto en richt snel veel schade aan. Ga daarom altijd voor een schuimblusser. Denk ook aan een blusdeken (ook bruikbaar als onderdeken op buitengrond). Het schuim legt een vliesje om het vuur werkt perfect. U kunt er zelfs een mens mee blussen, zonder nare neveneffecten!

Toiletteren in de bush

Neem een schepje mee om een gat mee te graven en dek uw behoefte er later weer mee af. WC papier niet mee begraven maar liever verbranden en de resten dan afdekken met zand.

Standkachel

Doe de dieselkachel van uw California minimaal een halfuur aan. Hiermee zorgt u dat  deze goed warm kan worden. Hij mag aan blijven staan tijdens het rijden. Zorg dat u de roosters vrij houdt. Hiermee zorgt u voor een goede luchtcirculatie. Stinkt de kachel? Dat is een teken dat hij nog niet op temperatuur is. Houdt de kachel er opeens mee op? Dan is waarschijnlijk de accu bijna leeg (10%).

Stroom

Koken in een Volkswagen California

Wie vrij kampeert, doet er verstandig aan een zonnepaneel te laten monteren. Op een camping betaalt u al snel vier euro voor stroom. Bovendien: de mooiste plekjes op de camping hebben geen stroomaansluiting!  De moderne daglichtpanelen van nu zijn heel dun, beloopbaar en plakt u zo op het dak, ook als dat wat ‘golft’. Zonder noodzaak van boorgaten, zonder windgeruis en zonder extra hoogte. Het paneel laadt de accu van het woondeel maar beide accu’s laten laden kan ook. Indicatie kosten: 900 euro inclusief montage. Werkt erg goed, u kunt gerust een paar dagen kamperen zonder bijladen. Het paneel kunt u niet overhevelen naar een andere camper.

Eerste hulp bij…

Als u ver weg bent van de bewoonde wereld is het handig om te weten wat u moet doen bij bijvoorbeeld een ongeval of insectenbeet. Zorg daarom dat u zich goed voorbereidt met een EHBO-doos en weet wat u moet doen. Een ongeluk zit namelijk al in een klein hoekje.

Overige tips

Als u gaat wildkamperen kunnen de volgende zaken goed van pas komen:

Zaagje: voor die ene tak die in de weg zit.
Bijltje: als er een klein lastig boompje in de weg staat.
Hoofdlampje: reuze handig, verlichting met beide handen vrij.
Bagage: leer hoe u weinig bagage meeneemt, u hebt maar zo weinig nodig!
Toch extra ruimte nodig?: skip een van de twee VW stoelen in de achterklep en gebruik die plek voor onze maattas, voor bijvoorbeeld de vuile was. Denk ook aan onze plooibare tassen en bagagenetten.
Handig van Omnia:  handig driedelig en compact oventje.
Ventilatie en muggen: Sla twee vliegen in één klap met horren voor zijdeur en ramen én met de Airsafe voor veilige ventilatie via de achterklep.
Goed slapen is ook vakantie: kies voor extra comfort met een traagschuim combimatras, een oplegmatras voor beneden.

California  4Motion: in onze rijtraining verbazen mensen zich als ze zien waar ze kunnen komen met een tweewiel aangedreven California. Maar met een vierwielaangedreven California komt u echt op plekjes waar niemand anders kan komen. En komt u er ook weer weg.

Markeringsbord fietsenMotor van de Volkswagen California