14 Wintertips voor uw Volkswagen Camper

Een goede voorbereiding in de winter

Goed om te weten: een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg. En dan hebben we het nog niet over een besneeuwde of bevroren weg. Uw veiligheid op gladde wegen hangt af van uw rijgedrag en van de staat van uw camper. wordt het een lange strenge winter.

Gaat u deze winter nog kamperen? Of zet u de camper weg in de stalling? Met onze wintertips controleert u uw camper op essentiële punten en is uw camper klaar voor de winter. Heeft u vragen? wij helpen u graag!

Rijgedrag in de winter

Pas uw rijgedrag aan op gladde wegen. Realiseer u dat het contact van uw banden met de weg niet meer is dan de grootte van vier handen.

• Pas uw snelheid aan de omstandigheden aan
• Vergroot de afstand tot de auto voor u
• Anticipeer: kijk steeds een auto verder vooruit om tijdig te kunnen reageren
• Houd ook rekening met de auto’s achter u: rem rustig en gelijkmatig
• Maak in gladde bochten geen hoekige stuurbewegingen, rem niet hard en laat niet plotseling het gas los

Watertank aftappen

Om bevriezing te voorkomen kunt u het beste de schoon- en vuilwatertank aftappen. De schoonwatertank laat u leeglopen door de rode hendel in de kast achterin open te draaien. Voor de vuilwatertank draait u aan de rode hendel in het linker keukenkastje. Daarna laat u de keukenkraan open staan. Maak vervolgens de stekker van deze kraan los. De stekker vindt u onder de ronde deksel in de hangkast.

Rubbermatten

Wie de camper ook in de wintermaanden gebruikt doet er goed aan om deze te voorzien van all weather rubbermatten. Dat voorkomt vlekken, vuil en vocht in de bekleding.  Met rubber matten in de camper houdt u uw stoffen matten schoon. Er ontstaat altijd condenswater en er komt wintervuil in de camper.

Banden

Winterbanden hebben onder 7 graden veel meer grip dan zomerbanden, door een andere samenstelling van het rubber en een grover profiel. Dat profiel dient minimaal 4 mm te zijn en de band mag maximaal 8 jaar oud zijn. Steeds populairder zijn de all season banden. Niet zo goed als winterbanden maar een aardig compromis. Check elke twee maanden uw banden op de juiste bandendruk, want dat heeft zo veel invloed op de wegligging, remvermogen en brandstofverbruik van uw camper. Banden met te weinig druk, slijten bovendien onnodig snel. Controleer ook regelmatig of uw banden geen beschadigingen hebben. 

Lees ook onze blog over winterbanden

Camperaccu

Een falende accu verrast de meeste mensen. Een kleine auto kun je dan desnoods nog aanduwen, maar met uw camper, vaak met DSG, is dat geen optie. Voorkom deze situatie en laat uw accu regelmatig checken. Wij doen dat sowieso bij elke onderhoudsbeurt. Zorg er ook voor dat de camperaccu (voor het woondeel) voor aanvang van de winter minimaal 12 uur lang is geladen. Een lege accu verkort de levensduur.

Goed zicht rondom

Ontvet de ruiten van binnen, zodat ze niet beslaan. Zorg voor een goede ruitenkrabber (die niet krast!) aan boord. Vul het compartiment voor ruitenwisservloeistof (winterkwaliteit!) en houd een reservefles aan boord. Zitten er kleine beschadigingen in uw voorruit? Door vorst kunnen het scheuren worden, dus laat deze tijdig behandelen. Vegen uw ruitenwissers streeploos? Zo niet, laat deze dan vervangen.

Standkachel

Als u de standkachel gebruikt, laat deze dan minimaal een half uur aanstaan. U voorkomt dan dat het branderfilter verstopt raakt. Als deze voldoende warm wordt, verbranden alle stoffen goed. Let erop dat de onderkant van de camper sneeuwvrij is zodat de uitlaatgassen van de standkachel kunnen uitstromen.

Motor bijverwarmer

Wist u dat de California-modellen zijn voorzien van een bijverwarmer voor de motor? Deze kachel zorgt ervoor dat de motor bij koud weer sneller op temperatuur komt. De bediening wordt door de auto zelf geregeld. Wanneer de verwarmer een langere tijd, bijvoorbeeld in de zomer, niet is gebruikt kan dit soms rook opleveren. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken.

Spiegelverwarming uitzetten

De moderne campers zijn voorzien van een hoop gemakken. Met de spiegelverwarming voorkomt u dat de buitenspiegels beslaan. Zorg wel dat u deze aan het einde van elke rit weer uitzet. Dat voorkomt schade aan het verwarmingselement in de spiegel. Zelfs in de zomer zien wij nog campers in de werkplaats waar de spiegelverwarming nog is ingeschakeld.

Af en toe het hefdak openen

De wintermaanden zijn vaak koud en vochtig. Om te voorkomen dat er schimmel op het tentdoek en/of matras ontstaat, is het goed om bij droog weer het dak omhoog te doen. Hierdoor kan het luchten en voorkomt u dat er vocht door condensvorming blijft zitten.

Deurrubbers insmeren met vaseline

Heeft u na een koude nacht weleens voor een dichte deur gestaan? Dit kunt u voorkomen door de deurrubbers in te smeren met vaseline. Breng een beetje vaseline aan op een doek en smeer dit netjes uit over de deurrubbers. Even nawrijven met een schone, pluisvrije doek en u kunt de deur na een nacht vriezen weer gemakkelijk openen.

Fietsenrek en dakdragers

Demonteer deze in verband met gevaar van corrosie door pekel op de weg.

Voor vertrek

Goede verlichting is erg belangrijk. Met name tijdens de donkere winterdagen. Controleer alle buitenlampen, ook die van de dagrijverlichting. Zorg voor een winterset in de camper, met een ijskrabber, ruitontdooier en extra ruitenvloeistof. Vergeet niet het ruitensproeivloeistofreservoir te vullen met vloeistof die de lage temperaturen aankan zonder te bevriezen. Indien nodig kunt u dit aanvullen met antivries. 

Pech onderweg?

Komt u stil te staan, dan kan een extra deken in de camper goed van pas komen. Wellicht werkt de kachel niet of misschien kunt u niet in de camper blijven. Zorg ook voor voldoende reflecterende hesjes. U bent hierdoor beter zichtbaar.

Heeft u zelf nog handige wintertips? Of heeft u een vraag? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.